ORTA ASYA-ANADOLU BAĞINI GÖSTEREN MEZAR
Anadolu'da ilk kez, insan at ve köpeğin yan yana gömüldüğü bir mezar ortaya çıkarıldı. Kuzey Doğu Anadolu'da bulunan mezarın Anadolu ile Orta Asya'nın bağlarının binlerce yıl öncesine dayandığının en önemli bulgularından biri olduğuna dikkat çekildi.
Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Ceylan, yaptığı açıklamada, ''Türk Dünyası Yüzey Araştırmaları Projesi'' kapsamında sürdürülen çalışmalar kapsamında Kuzey Doğu Anadolu'da ortaya çıkarılan insan, at ve köpeğin yer aldığı mezarın ilk belirlemelere göre MÖ 2-1 binli yıllara ait olduğunu anlattı.
Mezarın kesin tarihini belirlemek için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Doç. Dr. Ceylan, proje ekibinde yer alan antropologlarında konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, ''Bu mezar Anadolu tarihi açısından çok önemli'' diye konuştu.
İnsan, at ve köpeğin aynı mezarda yer almasının Orta Asya geleneği olduğunu kaydeden Ceylan, bu tür mezarların Orta Asya ve Kırım bölgesinde çok sayıda bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
''Anadolu'da bu tip bir mezar ilk defa ortaya çıkarıldı. Kaçak kazı yapanlar tarafından talan edilmeye çalışılan tarihi mezarlıklar arasında tespit ettiğimiz mezar, Orta Asya ile Anadolu'nun bağlarının binlerce yıl öncesine dayandığını gösteriyor. Bu mezar Türk kurgan geleneğini ile örtüşmekte.''
DYAP TÜRKYAP'A DÖNÜŞTÜ
Atatürk Üniversitesi tarafından 1998 yılında başlanan Doğu Anadolu Yüzey Araştırma Projesi'nin (DYAP) Türk Dünyası Yüzey Araştırma Projesi'ne (TÜRKYAP) dönüştürüldüğünü ve kapsamın genişletildiğini anlatan Ceylan, ''Anadolu tarihi yeniden yazılmalı'' dedi.
Anadolu'nun, Türk vatanı oluşunun bilinenden çok eskiye uzandığını anlatan Ceylan, başkanlığında yürütülen TÜRKYAP projesiyle ilgili şu bilgileri verdi:
''Türkiye, Gürcistan, İran, Azerbaycan ve Kazakistan'da yürüttüğümüz bilimsel yüzey araştırma çalışmalarını bu yıl Kırgızistan'da da sürdüreceğiz. Türk ve Anadolu tarihi açısından çok önemli olan bu projeyi başarıyla sürdürüyoruz.''
DAHA ÖNCE NELER BULUNMUŞTU
Proje kapsamında geçtiğimiz yıllar Erzurum'un Karayazı İlçesi Cunni Mağarası'nda mağara resimlerinin ortaya çıkarıldığını hatırlatan Ceylan, ''Kağızman ilçesi Geyik Tepesi'nde bulunan MÖ 400-500'lü yıllara ait olan panoları ilk defa ortaya çıkarmıştık. Türklere ait olan bu iki önemli tarihi bulguya bir yenisini daha ekledik. Bu bulgular ile Türklerin Anadolu'yu vatan edişinin binlerce yıl öteye gittiğini gözler önüne seriyor'' diye koştu.