OLTU’NUN SORUNLARI İÇİN İŞBİRLİĞİ SÜRECİ BAŞLATILDI
Oltu Ticaret ve Sanayi Odası'nın (OTSO) organize ettiği "Bölgesel sorunlar ve çözüm önerileri" adlı programın ilki Başaklı alabalık tesislerinde bölge bürokrasisi, siyasetçi ve iş adamlarının katılımıyla yapıldı.
STK’LARIN GÖRÜŞLERİ ALINACAK
Oltu ve çevresinin öncelikli sorunlarının ve çözüm yollarının ele alındığı toplantıya Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, Paşalı Belediye Başkanı Yusuf Gökçe, Şekerli Belediye Başkanı Ferkan Akbulut, Oltu Ticaret Odası Başkanı Başkanı Baki Karaca, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nusret Zengin, Şoförler Odası Başkanı Samih Türkan ve Oltu Genç İşadamları Derneği Başkanı İsmail Erdem katıldı.
Toplantının sunumunu üstlenen Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksek Okulu Araştırma Görevlisi Cafer Yakupoğulları, Oltu ve çevresinde yaşanan sorunların ve çözüm yollarının tespiti konusunun göreceli olduğunu belirterek, katılımcıların tek tek fikirlerine başvurmanın daha gerçekçi olacağını kaydetti.
RAKAMSAL VERİLER BAZ ALINACAK
Önceden belirlenen konu üzerinde katılımcıların hazırlık yaparak geldikleri görülen toplantıda, konuşmalar sonunda bölgenin sorunları 15 ana başlık altında ele alındı. Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, istatistiki açıdan hazırlamış olduğu bir dosya ile katılımcılara rakamsal verileri baz alarak bir kısım bilgiler aktardı.
OLTU GÖÇTEN MUZDARİP
Özellikle Oltu'nun en önemli sorununun işsizlik ve göç olarak ele alınması gerektiğini kaydeden Kaymakam Yaran, 2000 yılında Oltu'nun toplam köy nüfusunun 18 bin den 2007 yılında 11 bin 400'e düşmesine dikkat çekti. Devletin sağladığı pek çok imkana rağmen özellikle genç nüfusun göç etmesinin altında yatan sebeplerin iyi araştırılması gerektiğine vurgu yapan Yaran, "Köylerimizde genç nüfus yok denecek kadar azalmış durumda. Batıda daha iyi hayat şartları olduğunu düşünerek yapılan göçlerde maalesef medyanın özellikle televizyonun büyük rolü olduğunu kabul etmek durumundayız. Bakıldığında göç edenlerin hepsi aynı oranda şanslı değil. Buradan güzel hayaller ve umutlarla gidenlerin büyük çoğunluğu hayal kırıklığına uğruyor. Kendi tarlasını, hayvanını, bağını, bahçesini değerlendirmek yerine büyük şehirlerin bodrum katlarında sefalet içerisinde yaşayan yüzlerce aileden söz etmek mümkün" dedi.
KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI ÇEKİLİYOR
Kalifiye eleman sıkıntısının da çok büyük bir sorun olarak karşılarına çıktığından yakınan Kaymakam Yaran, "Elinde bir mesleği olmayan insanlarla yeni açılımlara ve yatırımlara yönelmek ne kadar doğru olur? Bu durumun iyice irdelenmesi gerekir. Bu arada müteşebbis insanımızın kolektif çalışma eksikliğini de göz ardı edemeyiz"diye konuştu.
Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek'te elinde imkanı olan bölge insanının bir araya gelmesi gerektiğini kaydetti.
KOLLEKTİF ÇALIŞMA ÖRGÜSÜ OLUŞTURULACAK
OTSO Başkanı Baki Karaca, kollektif çalışma konusunda özellikle Oltu Kömür ve hazır beton şirketlerinden yola çıkarak bölge insanının devletin parmağı olmayan bir işe yönelmekte çekimser davrandığını dile getirdi. Karaca, devletine karşı babalık vasfı yükleyen yöre insanının ancak devletin bir şekilde içerisinde yer aldığı oluşumlara teveccüh ettiğini söyledi.
Paşalı Belediye Başkanı Yusuf Gökçe ise ekonomik ve sosyal açıdan yetersiz olan bölgenin işadamı ve üretken insan eksikliği yaşadığını ve çözüm için herhangi bir proje üretememesinden yakındı.