//TORAMAN’DAN SUNUM
Meslek Eğitim Merkezinin 3308 sayılı kanun hükümlerine göre Milli Eğitim Bakanlığa bağlı olarak eğitim ve öğretim hizmetleri verdiğini belirten Toraman, “Kurumun amacı Sanayimize ve iş hayatına işini bilen, mesleğini tanıyan, gelişen teknolojiye ayak uyduran mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan kalifiye elaman yetiştirmek olup, öncelikle 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim kurumu kapsamında bulunan 133 meslek dalında çalışan çırakların eğitimini yaptırır.
Çıraklığa kayıt olmak için, en az ilköğretim okulu mezunu olmak, 15 yaşma girmiş olmak, sağlık durumu o mesleği yapmasına uygun olmak, mesleği ile ilgili bir işte çalışıyor olmak gibi şartlar aranmaktadır. Meslek Eğitim Merkezine kayıt olan çırağın eğitim süresince, iş kazası, meslek hastalıkları sigortası okul tarafından yatırılır. Öğrenim süresi mesleğin özelliğine göre 2 veya 3 yıldır. Eğitim teorik ve pratik olarak verilmekte, öğrenci haftada bir gün teorik eğitim için okula gelir. Diğer günler çalıştığı iş yerinde pratik eğitim görür. Eğitim süresini başarıyla tamamlaman öğrenciye kalfalık belgesi verilir” dedi.
//MESLEKİ EĞİTİM SÜRECİ
Kalfalık belgesi sahibi olan kişilerin ustalık belgesini almak için mesai saatleri dışında açılan Ustalık Eğitimi Kursu'na devam ederek bir iş yerini bağımsız olarak çalıştırabilecek bilgiler aldığını, Ustalık Belgesi sahibi olanlar veya bu belgeye sahip olanları yanında çalıştıranlar bağımsız işyeri açabildiğini anlatan Toraman, “Resmi ve özel işyerlerinde Ustalık Belgesine sahip olanlar 'Usta' unvanıyla çalıştırılırlar. Ustalık belgesi ülkemizde olduğu gibi Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinde de geçerli olmaktadır. Bu belge sahipleri hazırlayacakları uygun projelerle Avrupa Birliği ödeneklerinden yararlanabilmektedirler. İlimizde mesleki eğitim veren Erzurum Mesleki Eğitim Merkezi dışında Oltu, Horasan ve Pasinler Mesleki Eğitim Merkezleri bulunmaktadır. Erzurum Mesleki Eğitim Merkezinde 133 meslek dalının 36'sında eğitim almak için kayıtlı elaman bulunmaktadır” diye konuştu.
//MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ
Erzurum Mesleki Eğitim Merkezi fiziki olarak 9 derslik, 6 laboratuvar, bir konferans salonu ile toplam 5 bin 289 metrekare yüz ölçüme sahip alanda bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu söyleyen Toraman, “Personel olarak 1 müdür, 1 müdür başyardımcısı, 3 müdür yardımcısı, 17 öğretmen, 1 memur, 1 kadrolu usta öğretici, 1 kaloriferci, 1 hizmetli ve 2 ücretli usta öğretici ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Kurumun araç ve gereç durumu ise 2 bilgisayar laboratuvarında 40 adet bilgisayar, Motor laboratuvarında 1 adet motor kesidi. Rodyo-Tv laboratuarında renkli tv eğitim seti, diğer meslek dalları laboratuarlarında yeteri kadar tezgah, koltuk ve malzemeler bulunmakta, idari bölüm için 7 adet bilgisayar ve 7 adet de yazıcı bulunmaktadır” dedi.