Büyük ve küçükbaş hayvan üretiminin azalma eğiliminde olduğunu dikkat çekilen raporda, hayvan varlığı ve üretimin yıllara göre dağılımlarına da yer verilirken, Erzurum Ticaret Borsası Başkanı (ETB) Hakkı Hınıslıoğlu, “Gübre fiyatları yüzde 180, mazot fiyatları da yüzde 40 oranında arttı. Bu durumda üretimden ve hayvancılığın gelişmesinden bahsedilebilinir mi?” dedi.
ETB’DEN DEĞERLENDİRME
Tarımsal üretimde yaşanan gerilemenin, hayvancılığı da tükenme noktasına taşıdığını dile getiren Hınıslıoğlu, geçmiş yıllarda ülkenin et ihtiyacının rahatlıkla karşılandığını, ancak bunun bugün mümkün olmadığını kaydetti.
Hınıslıoğlu, “Ne yazık ki bugün gelinen nokta içler acısı. Bölgemizde artan mazot ve yem fiyatlarına paralel düşük hayvan yemi ve canlı hayvan kaçakçılığı, hayvancılıkla tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.
İHRAÇ’TAN İTHALATA DÖNDÜK
Türkiye’nin 1983 yılında toplam ihracatının 3 milyar dolar olduğunu, bu rakamın sadece 300 milyon dolarını canlı hayvan ve et ihracatının oluşturduğuna dikkati çeken Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, “Türkiye, tarım ve hayvancılık politikalarında dünyanın gelişimini göremedi, dünyanın gücüne ayak uyduramadı” diye konuştu. Mazot fiyatlarının devamlı artış halinde bulunmasının, tarımsal üretim ve hayvancılığı olumsuz yönde etkileyen faktörlerden sadece birisi olduğunu vurgulayan Başkan Hınıslıoğlu, tarım ve hayvancılık politikalarının rehabilite edilip, dünya standartlarını yakalayabilecek stratejiler bulunması gerektiğini ifade etti.
HINISLIOĞLU: GÜBRE TÜKETİM ORANIMIZ DÜŞÜK
Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Türkiye’de hektar başına 83 kilogram gübre kullanıldığını, saf besin maddesi olarak kullanılan bu miktarın, başka yabancı ülkelerde daha yüksek olduğu söyledi. Hınıslıoğlu, "Açıkça anlaşılacağı gibi, ülkemizde mevcut gübre kullanım düzeyi, tarımı gelişmiş ülkelere göre çok düşüktür" dedi.
BİTKİSEL ÜRETİMDE VERİM AZALMASI SORUNU
Türkiye’de bitkisel üretimdeki verim ve üretim miktarlarındaki düşüklüğün en önemli sebeplerinden birisinin yeterli miktarda gübre kullanılmaması olduğunu belirten Hınıslıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Halen ihtiyaç duyulanın yarısı kadar gübre tükettiğimiz ve gübrenin bitkisel üretimde yüzde 40 dolayında üretimi artırıcı etkisi olduğu dikkate alınarak yapılacak bir hesaba göre; yeterince gübre kullanmamaktan dolayı milyonlarca YTL tutarında bir üretim kaybımız olduğu anlaşılmaktadır. Üreticilerimizin yeterli gübre kullanamamasında en önemli etken gübre fiyatlarında yaşanan artışlardır. Son bir yılda gübrede meydana gelen bu fiyat artışları çiftçilerimizi gübre kullanamaz hale getirmiştir. Nitekim 2007 yılındaki gübre tüketimi 2006 yılına göre %4 oranında azalmıştır. Gübre fiyatlarındaki olağanüstü artışlar çiftçilerimize, hayvancılığa ve de tarımsal üretime zarar vermektedir. Fiyatları bir yılda yüzde 180 aratan bir girdiyi çiftçi nasıl kullanacak ve bu maliyet artışıyla ürettiği ürünü hangi fiyatla, nasıl satacaktır? Kullanılmayan gübre, üretim ve verimde azalma demektir"