ERVAK’TAN BİLİMSEL ÇALIŞMA
Erzurum Kalkınma Vakfı’nca, “Erzurum Alt Bölgesi Uygun Yatırım Alanları Araştırması” yapıldığını, sonuçlarının kitap haline getirilerek STK’lar başta olmak üzere ilgili kuruluşlara verildiğini açıklayan Güzel, çalışmada, Kuzeydoğu Anadolu gerçeğine vurgu yapıldığını kaydetti.
SOSYO EKONOMİK OLGULAR
Eserin sunumunda bölgenin sosyo ekonomik gerçeklerine değinen Güzel: “ İstihdam alanlarının yetersizliği, tarım ve hayvancılığın cazibesini yitirmesi, çetin iklim şartları, eğitim seviyesinin düşüklüğü, sanayi bölgelerine uzaklık ve süratli göç, sosyal, kültürel ve iktisadi yönden bölgeyi olumsuz yönde etkilemektedir.” dedi.
KALKINMA FARKLILIKLARI
Gelişme ve kalkınma yönünden, bölgeler arasındaki farkın giderek açılıyor olması ve bölgeler arasındaki ekonomik alandaki dengesizliğin, sosyal devlet anlayışıyla büyük çelişkiler oluşturduğunu kaydeden Güzel, “ Böyle bir durumun giderek daha da artıyor olması, ülkenin geleceği açısından endişe verici bir durum olarak değerlendirilebilir.” yorumunu yaptı.
GÖÇ OLGUSU
Sunumda göç olgusuna da işaret eden Güzel, “Bölge insanımızın; işsizliğin ve yoksulluğun yoğun olarak yaşandığı topraklarını terk edip, daha iyi bir gelecek kurma arzusuyla, sanayisi olan bölgelere ve metropol şehirlere göç etmeleri bilinen bir gerçektir.Yaşanan bu göçün metropol şehirleri sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan olumsuz yönde etkilediği de olayın incelenmesi gereken başka bir yönüdür.” kaydını düştü.
ÖZEL DESTEK TALEBİ
Kuzeydoğu Anadolu bölgesinin kalkınması konusunda, yöreye özgün bir takım yasal düzenlemelerin yapılması, yatırımı cazip kılacak şartların oluşturulmasının bölge insanının başlıca beklentisi olduğuna işaret eden Güzel: “Kollektif ruhun olgunlaşmaması, vizyon eksikliği, devletten bekleme alışkanlığı, profesyonellikten yararlanamama, bölgeye uygun istihdam alanlarının iyi tespit edilememesi vs. gibi olumsuz durumlar, bölgenin kalkınması konusunda aşılması gereken önemli hususlardır.” dedi.
POTANSİYEL KULLANIMI
Güzel, Bölgedeki uygun yatırım alanlarının detaylı bir şekilde bilinmemesinin, mevcut potansiyelin kullanılması konusunda beklenilen neticelerin ortaya çıkmasında engel teşkil ettiğini söyledi. Güzel, “Bölge illeri içerisinde Erzurum, Erzincan ve Bayburt'un benzer kültürel özellikler taşıması da konuyla ilgili önemli bir ayrıntıdır.” Değerlendirmesinde bulundu.
ERZURUM’UN KONUMU
Bölgedeki iller arasında tarihsel geçmişi, stratejik önemi, nüfusunun çokluğu ve yüz ölçümünün büyüklüğü bakımından Erzurum’un, Kuzeydoğu Anadolu bölgesinin lideri konumunda bulunduğunu ifade eden EVRAK Başkanı Güzel,Prof. Dr. Demirdöğen öncülüğünde hazırlanan eserin, bu konuyla ilgili ciddi bir boşluğu doldurması açısından oldukça önemli bir kazanç olduğunu kaydetti.