İstanbul Cevahir Otel'de gerçekleştirilecek 12. fuar ve uluslar arası iş forumuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Dursun Yıldız, fuara Erzurum’dan iki firmanın katılacağını bildirdi. Bir firmanın modüler depolama, diğer firmanın ise Oltu taşı ve takı konusunda stand açacağını bildiren Yıldız, 400’ü yerli, 100’ü yabancı 500 firmanın katılacağı fuarda Erzurum’a katkı sağlamaya çalışacaklarını bildirdi.
KIŞ TURİZMİ GÖRÜŞÜLECEK
23-26 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuar ve iş forumunda İran’dan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelecek işadamlarıyla Erzurum’da yapılacak iki önemli projeyi görüşeceklerini belirten Yıldız, “Geçtiğimiz yıl yapılan toplantıda İranlı işadamlarıyla Erzurum’da kış turizmine yönelik bir yatırım yapmayı görüştük. Bu amaçla Palandöken’de arsa alındı. İranlı işadamlarıyla bu arsa üzerinde kış turizmine yönelik yatırım yapmayı planlıyoruz. 4,5 milyon YTL’lik proje için yapılan görüşmeler olumlu geçmişti. Bu yılki fuar ve forumda bu işi sonuçlandırmayı planlıyoruz.”dedi.
HAYVANCILIK SEKTÖRÜ
Erzurum’da hayvancılık sektörünü canlandırmak için de geçtiğimiz yıl başlattıkları girişimleri bu yıl da sürdüreceklerini kaydeden Yıldız, Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelecek işadamlarıyla bu konuya da görüşeceklerini belirtti.
Erzurum’a yapılmasını planladıkları projeler için yerli firmalarla da ikili görüşmeler yapacaklarını kaydeden Yıldız, fuar ve forumun Türkiye ve Erzurum için verimli geçmesini temenni etti.
TEKSTİL TEŞVİKLERİ
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanı Dursun Yıldız, tekstil sektörlerine yönelik olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine verilmesi planlanan teşvikler hakkında açıklamalarda bulundu.
“Türkiye bile bugün tekstil sektörü için cazibe merkezi olmaktan çıkıyorken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun bu sektör sayesinde kalkınmasını beklemek yanılgı olur” diyen MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Dursun Yıldız, “Öyle üç yıllık, beş yıllık teşviklerle, indirimlerle ne tekstil buraya gelir, ne de tekstil yatırımcısı.” diye konuştu.
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tekstil yatırımları bulunan MÜSİAD üyeleriyle bu konuda istişarelerde bulunduklarını, teşvikler verilmesi halinde Doğu ve Günedoğu’ya gelip gelmeyecekleri hakkında düşüncelerini sorduklarını aktaran Dursun Yıldız, “Görüştüğümüz yatırımcılar, bulundukları bölgelerde bile ayakta kalabilmek için mücadele verdiklerini ifade ediyorlar. Türkiye bir zamanlar tekstil sektörünün kalbiydi, ama bugün artık tam tersi. Böyle bir durumda kalkıp Erzurum’a ya da bölgenin herhangi bir iline tekstil yatırımı yapılmasını beklemenin bir anlamı yok. Bunu hükümetimiz de göz önünde bulundurmalıdır” şeklinde konuştu.
“MADEM HÜKÜMET TEŞVİK DİYOR, TARIM A KATKI SUNSUN”
Erzurum’un tarım, hayvancılık, turizm ve eğitim alanlarında bir cazibe merkezi olabileceğinin altını çizen MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı dursun Yıldız, “Madem hükümet teşviklerin yönünü Doğu’ya çevirmek istiyor. O halde bölge insanı boş beklentiler içerisine sokulmamalı. İlimiz tarım bölgesi, hayvancılık bölgesi. Turizmde bugün iddiamız çok büyük. Hükümet madem teşvik etmek istiyor, bu sektörlere yönelsin. Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını da göz önünde bulundursun ve söz konusu sektörlere özel muafiyetler tanısın. Bizim de bu konuda ortak hareket etmemiz ve bir konsensüs oluşturmamız lazım. Hükümetin yeni çıkaracağı yasada teşviklerin bölgesel ve sektörel olacağı ifade ediliyor. Ancak şuna da dikkat edilmelidir: Sosyo ekonomik gelişmişlik açısından birbirine zıt durumdaki bölgelerde aynı sektörlere, aynı teşvikler verilirse, bu da sorunu çözmez. Talebimiz, tercih avantajının yatırımcıya bırakılmamasıdır. Avantajlı olan iller olmalıdır” şeklinde konuştu.