CAMİ ONARILMAYI BEKLİYOR
Aşkale ve civar köylerinde depremin hemen ardından konut yapım çalışmalarına başlanırken, konutların teslim edilmesi, depremden bir sonraki yıla denk geldi. Evsiz kalan çok sayıda vatandaşa ev yapıldı, iş yerleri hasar görenlerin mağduriyeti geçte olsa giderildi. Aradan geçen her yıl, depremin izlerini biraz daha silerken, Kandilli Camii, 5,1 şiddetindeki depremin adeta silinmeyen yüzü oldu.
Beldenin hemen girişinde bulunan Kandilli Camii, yıkık minaresi ve çatlak duvarlarıyla korku dolu o günü yeniden akıllara getirirken, ibadethanenin onarımı adeta yılan hikayesine döndü.
2004 yılında yıkılan ve 2006 yılından bugüne kadar 3 kez ihaleye çıkarılan Kandilli
Camii’nin onarımı için talipli müteahhit bulunamayınca, beldenin en görkemli camisi ezansız kaldı.
3 KEZ İHALE EDİLDİ
Deprem gününü; “Deprem anında nereye gideceğimizi, ne yapacağımızı şaşırdık. Sabah olunca da bir gördük ki, her yer yıkılmış” diyen Kandilli Belediye Başkanı Mehmet Ak, “İyi veya kötü bir şekilde bugünlere kadar geldik. Deprem, evimizi ocağımızı yuvamızı aldı götürdü. İbadet yapacak camimiz bile kalmadı” şekline konuştu.
Kasım ayında Ankara’da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından ihalesi yapılacak cami ve şadırvan için Erzurumlu müteahhitlere çağrıda bulunan Belediye Başkanı Mehmet Ak, “Camimiz ezansız kaldı, ihaleye kimse talipli olmuyor.” dedi.
1953 yılında yapılan, 2004 yılında meydana gelen depremde ağır hasar gördüğü için kullanılmaz hale gelen Kandilli Camii’nin onarımı için TOKİ tarafından 27 Kasım 2008 tarihinde ihale yapılacağını kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Ak, “Başka illerdeki müteahhitler küçük iş olduğu düşüncesiyle ihaleye girmiyor. Çünkü onlar girse alsa, burada şantiye kurmak veya yapılacak diğer çalışmalarda Erzurum’da zorlanacaklarını düşünüyorlar. Oysa Erzurumlu bir müteahhit işi alırsa, zaten sıkıntı yaşamaz. Zaten ihaleyi kim alırsa alsın, biz belediye ve belde halkı olarak gereken her türlü yardımı yaparız” diye konuştu.
BAŞKAN AK: TEK SIKINTIMIZ CAMİNİN 4 YILDIR ONARILAMAMASI…
Kandili’nin kara tarihi olarak adlandırılan Mart 2004’ün bütün varlıklarını alıp götürdüğünü ifade eden Belediye Başkanı Ak, “2004 yılına kadar belediyeye ait fırın ve işyerleri vardı. Kira alıyorduk, dışarıdan gelirimiz vardı. Ancak, Mart 2004’den sonra her şeyimizi kaybettik. Bir sabah kalktık hepsi gitmiş. Sıkıntılar arasında bugünlere geldik. İçme suyundan, kanalizasyona, yeraltı şebekesinden, oturduğumuz evlere kadar her şey zarar gördü. Fakat yaptığımız projelerle bütün sıkıntıların üstesinden geldik. Bütün varımızı kaybetmemize rağmen şuanda belediye olarak piyasaya ve işçiye borcumuz yok. Ama tek sıkıntımız, beldemizin camisinin olmaması. 27 Kasım 2008 tarihinde TOKİ tarafından Ankara’da 460 metrekare cami ve şadırvan için ihale yapılacak. Büyük bir iş ve yapılması elzem olan bir yer. Daha önce 3 kez ihaleye çıkartıldı, fakat kimse katılmadı. Tek isteğimiz caminin biran önce yapılması. Erzurumlu müteahhitlerden ve iş adamlarına seslenerek bu ihaleye girip işin yapımını üstlenmeleri.”