Erzurum Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Aziziye ilçesinde Atık Su Arıtma Tesisi ÇED Raporu ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Çevre Orman İl Müdürü Muammer Toraman, halkı bilinçlendirmek amacıyla projenin tanıtımını yapacaklarını ve proje ile ilgili isteyen vatandaşın görüşünü belirtebileceğini söyledi.
HALK TOPLANTILARI ÖNEMLİ
Projenin amacıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Toraman, "Çevre kirliliği oluştuktan sonra yüksek maliyetli tedavi edici politikalar izlemek yerine çağdaş, akılcı önlemlerle sürdürülebilir kalkınmayı engellemeden çevre değerlerini korumak, ekonomik, sosyal gelişmeye engel olmaksızın planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tesbit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. Bu amaçla Erzurum Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Erzurum Atık Su Arıtma Tesisi Projesi ile ilgili hazırlanan proje tanıtım dosyası bakanlığımıza sunulmuştur. 2872 Sayılı Çevre Kanununa istinaden çıkarılan ÇED yönetmeliğinin 8. maddesi gereğince ÇED süreci başlatışmış bulunmakta. ÇED yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince proje ile ilgili halkın katılım toplantısı gerçekleşmektedir” dedi.
TARIM ALANLARI ARITILMIŞ SU İLE SULANACAK
Toplantının amacı ile ilgili açıklamalarda bulunan Toraman, “Kapsam ve özel format belirleme toplantısından önce ÇED süresicine halkın katılmasını sağlamak, proje hakkında bilgilendirmek ve projeye ilişkin görüş ve önerilerin alınması ile öngörülen projenin gerekliliği, bölgenin seçilme nedeni ve çevresel açıdan alınacak önlemler hakkında katılımcılara bilgi sunumu yapıldıktan sonra bakanlığımızda yapılacak olan inceleme ve değerlendirme komisyon toplantılarında değerlendirmek üzere katılımcıların görüşleri alınarak tutanakla tesbit edilmesidir." Dedi.
İl Müdürü Toraman, Erzurum'da Atık Su Arıtma Tesisi bulunmadığından toplanan evsel veya endüstriyel atık suların herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan Karasu Nehri'ne deşarj edildiğini hatırlatarak, söz konusu projenin gerçekleşmesi ile bölgedeki tarım alanlarının arıtılmış su ile sulanacağını sözlerine ekledi.