ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltulular milli coşkuda buluştu
Oltulular milli coşkuda buluştu
TFF  Bölge temsilciğine  Fencioğlu atandı.
TFF Bölge temsilciğine Fencioğlu atandı.
AK Parti Erzurum’da GSİM gündemi
AK Parti Erzurum’da GSİM gündemi
Türkistan’dan Erzurum’a: Cirit Geleneği
Türkistan’dan Erzurum’a: Cirit Geleneği
Tazelenme Üniversitesi protokolü imzalandı
Tazelenme Üniversitesi protokolü imzalandı
HABERLER>EKONOMİ
25 Kasım 2009 Çarşamba - 01:08

İnanılmaz başarı öyküsü

CİHAN/Aşkale’nin Balımpetek (Gürkaynak) Köyü’nün en yoksul ailelerinden biri olan Tükek Ailesi’nin oğlu Rafet Tükek, geceleri okuyup gündüzleri çalıştı, önce ticarete sonra sanayiciliğe adım attı. Tükek’in kardeşleriyle kurduğu, elyaf kaplama kumaş ve suni deri üreticisi Flokser, 137 milyon lira ciroya ulaştı.

İnanılmaz başarı öyküsü

//YOKSULLUKTAN SANAYİCİLİĞE
 Erzurum’un Aşkale ilçesine bağlı eski adı Balımpetek olan Gürkaynak Köyü’nden 1960’ta İstanbul’a göç eden Tükek Ailesi’nin çocukları İstanbul’da suni deri ve elyaf kaplama kumaş işinde dünya çapında hatırı sayılır sanayiciler olmayı başardılar. Köyün en yoksul ailelerinden biri olduklarını söyleyen Rafet Tükek, “Nerden geldiğimizi çok iyi biliyoruz. Kaybedecek bir şeyimiz yoktu. Babam da bir tekstil işçisi olarak günde 12 saat haftada 7 gün çalışarak hepimizi okuttu ve bugünlere geldik” diyor. Flokser Group olarak 2008’de 137 milyon lira ciro yaptıklarını, bu yıl bu ciroyu yine yakalayacaklarını söyleyen Rafet Tükek, Çerkezköy OSB’de krizli aylarda yatırımını tamamladıkları yeni fabrika ile de dünyanın en iddialı fabrikalarından birine sahip olduklarını belirtiyor.
GURBETÇİ BABA İŞ BULDU
Rafet Tükek, şöyle başlıyor anlatmaya: “1954 Aşkale Balımpertek köyü (Gürkaynak) doğumluyum. 1 kız 4 erkek kardeşiz. En büyüğümüz 8 yaşındayken 1960’da İstanbul’a göç ettik. Babam 1960’a kadar İstanbul’da inşaatlarda çalışan gurbetçiydi. O tarihte bir iplik fabrikasında iş bulmuş. Bir de tek göz gecekondu yapmış ve ailesini İstanbul’a taşımış. Bunu özellikle söylüyorum çünkü nereden geldiğimizin bilinmesi önemli. Babam bizleri okuttu. Bana göre babam inanılmaz bir başarı öyküsüdür. Çünkü 5 evladını da o işçi maaşıyla haftanın 7 günü, günde 12 saat çalışarak yaptı bunu. ‘Ceketimi bile satarım, çocuklarımı okuturum’ derdi. Bizler de hem okuduk hem çalıştık.”
//ÜNİVERSİTELİ TÜCCAR OLDUK
1975’te ağabeyinin okulu bitirip devlet memuru olduğunu kendisinin tekstil meslek lisesini bitirip, Yıldız’da inşaat mühendisliği okumaya başladığını anlatan Rafet Tükek, şöyle devam ediyor: “Ailede ‘bundan sonra ne yapacağız’ diye bir toplantı yaptık. Ticarette karar kıldık. İstanbul Aksaray’da bir ofis tuttuk, bir de telefon satın aldık. Boş ofis, bir masa bir sandalye bir de telefonumuz vardı. Ne ticareti yapacağımızı da bilmiyorduk. 6 ay araştırdık. Sonunda dekoratif yapı malzemelerinin uygulanması ve ticaretiyle işe başladık. Binaları komple giydiriyorduk, içindeki tefrişleri de yapıyorduk. Yer, iç, dış cephe kaplama işinde uzmanlaştık. Gece okuyorduk gündüz çalışıyorduk. Ben inşaat mühendisi, bir kardeşim mimar oldu. Bir tanesi iktisat okudu. Ağabeyim elektrik mühendisi oldu. Ablamız meslek lisesi bitirdi, evlendi. 150 kişilik bir organizasyonla 50 noktada iş yapar konuma gelmiştik. Ancak bu iş artık bizi tatmin etmiyordu. İş zordu, firesi çoktu, kazancı da az gelmeye başlamıştı. Artık üretim yapmak istiyorduk.”
//CEM VAKFI’NDA 12 YIL ÇALIŞTI ‘KOLBASTI’ EKİBİ BİLE KURDU
FLOKSER Group Başkanı Rafet Tükek, 12 yıl Cem Vakfı yönetim kurulu üyesi olarak hizmet verdiğini söylüyor ve sosyal faaliyetler açısından çok renkli bir hayat yaşadığını anlatıyor. Tükek, “Aleviyim, Cem Vakfı’nda çok faaliyetimiz oldu. Sanayici ve işadamı derneklerinde çalıştım. Şirket olarak Ataser Vakfı’nı kurduk ve onunla burslar veriyoruz. Birkaç işadamı dostumla Gezgincanlar grubu kurduk ki bu da hobilerimizle ilgili. Dalıyoruz, rafting yapıyoruz. En son Kastamonu’da kanyonda üç gün mahsur kalmıştık haberlere de konu olduk. Herry Giyim’in patronu Selami Sarı’nın önerisiyle bir de kolbastı ekibi kurduk. Hem spor yapıyoruz hem de eğleniyoruz.”
//KADİFE DUVAR KÂĞIDI ÜRETİP SANAYİCİ OLDUK
FLOKSER Group Başkanı Rafet Tükek, şöyle konuşuyor: “Başkasının malını satarak, kullanarak büyümek mümkün değildi. 1980’de ‘üretim de yapalım’ dedik. İlk üretimimiz kadife duvar kağıdı oldu. Birçok duvar kağıdının en büyük bayisi olmuştuk. Kadife duvar kağıdının üzerindeki elyaf tozların adı Flok, şirketimizin adı oldu ve Flokser’i 1982’de kurduk.aArdından giyimlik ve döşemelik kumaşlar üretmeye başladık. Sonra suni deri üretimi de başladı. Ayakkabı saraciye, giyim, mobilya sanayileri için üretim yapar olduk. Bu alanlardaki ithalatı büyük ölçüde ikame ettik. 1990’larda da ihracata başladık. İşimiz hızlı büyüdü. Çünkü, bir alanda çok büyük bir boşluğu keşfetmiş ve doldurmuş olduk. İşe karşı çok ciddi tuttukumuz da vardı. Çünkü yokluktan geliyorduk.”
//KRİZDE FABRİKA KURDUK 900 KİŞİ ÇALIŞIYOR
RAFET Tükek, 30 yıldır üretim yaptıklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Biz şimdi üç kardeş beraberiz. Rafet, Rasim ve Yasin. 900 kişilik istihdamımız var. 2008’de yaklaşık 137 milyon lira ciromuz oldu. İhracatımız ise 60 milyon dolara yakındı. Suni deri üretiminde çok büyük kapasitemiz var. Elyaf kaplamada da çok güçlüyüz. Grup olarak yılda 25-30 milyon metre arası kumaş üretiyoruz. 50’den fazla ülkeye ürün gönderiyoruz. Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) grubumuz çok güçlüdür ve 10 civarında patentli ürünümüz vardır. Patent başvurusunda Türkiye’de 8’inci sıradayız. Son yatırımımız Çerkezköy OSB’de 110 dönüm arazide 70 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamız oldu. Yatırımı yaparken küresel ekonomik kriz başladı. Tamamladık ve kapasitemizi üçe katladık. Elyaf kaplama yöntemiyle ürettiğimiz ürünler burada üretiliyor. Hadımköy’de ise yönetim ve suni deri fabrikamız var”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muzaffer çintimar 25 Kasım 2009 Çarşamba 13:25

hemşerim tanımıyorum ama sizinle gurur duyuyorum.

Yorumu oyla      7      5  
Ayaz Bey 25 Kasım 2009 Çarşamba 09:54

Soru: bu ve benzeri adamlar niçin Erzurum'dan kaçıyor? Niçin bu şehirde dikili tek ağaçları çakılı tek çivileri yok??? İşte sayın, Erzurum'u yönetenler o son model arabalarla Ezurum'un ana caddelerinden hızla evlerine giden tüm idarecilerim ve sivil toplum kuuluşlarım sizce bu insanlar Erzurum'a çekilemez mi? Acaba başta kendi adıma olmak üzere, bu şehrin zenginini bu şehre yönlendirmek için hiç mi çabamız yok??? Niye bunların adına bbir tesis veya okul veya anaokul veya bir çeşme hadi hepsinden vazgeçtik bir oturma bankları yok, niye acep? Ayaz Bey'den Selamlar...

Yorumu oyla      7      5  
barın 25 Kasım 2009 Çarşamba 08:51

aferin maşallah daha ilerisine gidersiniz insallah.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tar-Süt tanıtılıyor
İHA/Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürlüğü tarafından ...
Turizm’de yeni konsept
GHA/Sosyal, kültürel, siyasi ve stratejik açıdan önemli bir tarihi geçmişe ...
Tarımsal üretimde düşüş süreci
GHA/Tarım ve beraberinde hayvancılık bölgesi olan Erzurum, süt ürünleri ...
 
Kırsal kalkınma çiftçiler için yeni umut
İHA/Erzurum İl Tarım Yetkilileri İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü toplantı ...
Emekli kurban kesemiyor
GHA/Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Erzurum Şubesi 2. Başkanı Hikmet Ateş, ...
Gıda kontrolörleri iş başında
GHA/Erzurum’da gıda kontrolörü olarak görev yapmaları amacıyla 22 ziraat ...
 
Yerimizde saydık
Erzurum’un yer aldığı 4.Teşvik bölgesi, yeni yatırımların en az olduğu ...
Esnaf ve sanatkarlardan üç istek
Esnaf ve sanatkarlar olarak tüm sıkıntıları hep birlikte yaşadıklarını ...
Taşmağazalarda bayram seferberliği
Erzurum’daki kuyumcu esnafını Kurban Bayram telaşı sardı. Pazar günleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva