İL TARIMINDA İÇ KARARTAN MANZARA
Selçuk AVAR/AA/Erzurum
Türkiye'nin hayvancılık merkezi olan Erzurum'un kırmızı et ihtiyacını karşılamak için başka kentlerden hayvan getirilmeye başlandığı bildirildi. Et üreten il Erzurum, besicilikte başka illere muhtaç hale geldi.
Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, yaptığı açıklamada, son yıllarda hayvan varlığının giderek azaldığı Erzurum'da et ihtiyacını karşılamak için Bursa, Afyon ve Balıkesir'den küçükbaş hayvan getirilmeye başlandığını yakın bir gelecekte de çevre illerden büyükbaş hayvan getirmek zorunda kalacaklarını söyledi.
KASAPLAR HAYVAN BULAMIYOR
Kasapların kesmek için hayvan bulamadığını ifade eden Ejder, Türkiye'nin hayvancılık merkezi olarak bilinen Erzurum'un ihtiyacı için dışardan hayvan getirilmeye başlanmasının Türk tarımı için önemli bir tehlike sinyali olduğunu ileri sürdü. Hayvancılığın eski günlerine döndürülmesi için teşvik uygulamasına geçilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Ejder, et ithalatının da kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
''AHIRLAR BOŞ KALDI''-
Erzurum Besiciler Odası 2. Başkanı İhsan Bozkır da geçen yıl 14 YTL'ye satılan yemin bu yıl 30 YTL'ye yükseldiğini bunun da yetiştiriciyi darboğaza soktuğunu söyledi.
Erzurum'da koyun varlığının yok denecek kadar azaldığını sığır sayısında da büyük düşüşlerin olduğuna işaret eden Bozkır, şunları söyledi: ''Köylünün ahırı boş kaldı. Yem fiyatlarındaki aşırı yükselme hayvan yetiştiriciliği bitirme noktasına geldi. Erzurum ve yöresinin en büyük gelir kapısı olan hayvancılık artık bitmek üzere. Bir dönemler Türkiye'nin her yöresine et gönderilen hatta çevre ülkelere ihraç yapılan Erzurum'un hayvancılık konusunda geldiği bu nokta düşündürücüdür. Hükümetten acil tedbir almasını istiyoruz.''
Hayvan varlığını artırmak için en az 2 yıl dişi hayvan kesiminin yasaklanmasının şart olduğunu dile getiren Bozkır, ''Doğurgan hayvan kesimi acilen önlenmeli. Yoksa hayvan varlığımız tamamen tükenecek ve kırmızı ette dışa bağımlı hale geleceğiz'' dedi.
''KIRMIZI PETROLDÜ''
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyesi Sinan Başkaya ise Erzurum'da 1980'li yıllarda Orta Doğu ülkelerine her gün tonlarca et ihracatının yapıldığını hatırlatarak, ''O günler kırmızı petrol olarak adlandırılan haycılık Erzurum başta olmak üzere bölgemizde bitme noktasına gelmiştir'' dedi.
BESİCİLİĞİ YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI ÖLDÜRDÜ
Hayvancılığın girdiği çıkmazın nedeninin uygulanan yanlış politikalar olduğunu anlatan Başkaya, ''Her yıl zarar eden besici ve yetiştirici artık bu işten elini ayağını çekmeye başlamıştır. Bu kötü gidişin en büyük göstergesi ise Erzurum'un kırmızı et ihtiyacı için batıdaki illerden hayvan getirilmeye başlanmasıdır'' diye konuştu.
KOMBİNALAR KAPANDI
Erzurum'da faaliyette olan tek özel et kombinasının sahibi Müfit Özbeyli de Erzurum'da bulunan 4 modern kombinanın kapandığını vurgulayarak, ''Tek kesim bizim tesislerimizde yapılıyor. Biz de artık yüzde 10 kapasiteyle çalışıyoruz'' diye konuştu.
Kombinalarında günde 2 saat mesai yapılarak Erzurum'un et ihtiyacı için kesim yapıldığını anlatan Özbeyli, ''2-3 yıl öncesine kadar 250-300 sığırın kesildiği kombinamızda bugün sadece 40 civarında sığır kesimi yapılabiliyor. Birkaç yıl öncesine kadar Erzurum'dan batıdaki illere et gönderilirken şimdi oralardan buraya kesilmek için hayvan getiriliyor'' dedi.