TARİH ÖĞRENCİLERİ, TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİ TARTIŞTILAR
Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selami Kılıç, Ermenilerin tezlerini Batı'ya kabul ettirdiğini ancak Türkiye'nin çok geç uyandığını söyledi.
KILIÇ PANELİN AÇILIŞINI YAPTI
Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen 'Türk-Ermeni İlişkilerine Genç Bakış' adlı panel dün sona erdi. İki gündür devam eden panelin son gün oturumu Atatürk Üniversitesi Rektörlük Binası A Salonu'nda yapıldı. Panelin başlangıcında konuşan Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selami Kılıç, "Ermeniler tezlerini Batı'ya kabul ettirdi, fakat biz çok geç uyandık" dedi.
TÜRK MİLLETİ GEÇ UYANDI
Ermeni sorununun çeşitli platformlarda tartışıldığını kaydeden Kılıç, "Ermeniler kendilerini masum gösterip Türkleri suçladılar. Tezlerini 1918'de Batı'ya kabul ettirdiler, Türk milleti olarak biz 50 yıl sonra uyandık. Ermeni Taşnak Çeteleri tarihi Türk yurdu Erzurum'u insanıyla, medeniyetiyle, kültür varlıklarıyla, sanat eserleriyle ve bin yıldan beri gururla taşıdıkları Türk kimliği ile ortadan kaldırmaya ve tarih sahnesinden silmeye çalıştılar" diye konuştu.
İLİŞKİLERE GENÇ BAKIŞ
Açılış konuşmasından sonra tarih bölümü öğrencilerinin konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi. Tarih Bölümü 1. ve 3. sınıf öğrencilerinden Evren Küçük, Fatma Erdal, İbrahim Şahin ve Hatice Özden, Ermeni meselesini tartıştılar.
Ermeni meselesinin sadece Türklerin meselesi olmadığını vurgulayan İbrahim Şahin, "Ermeni sorunu sadece bizim sorunumuz değil. Milletlerarası dostluk ilişkileri ebedi değil menfaatlerle dolu. Ermeni militanlar, sözde soykırımı kabul ettirebilmek için siyasi güçlerini kullanmışlardır. Şu ana kadar 20 ülke sözde Ermeni soykırımını kabul etmiştir. Kuzey Kıbrıs Rumları, Lübnan, Şili, İtalya, Polonya, Avusturya, Belçika sözde soykırımı kabul etmiş ülkeler arasında" dedi.
ERMENİLERİN YALAN KURGULU PROPAGANDALARI
1990'lı yıllarda Ermenilerin propagandalarının daha da arttığını belirten Şahin, "Avrupa Parlamentosu (AP) 1987'de tasarıyı kabul etmiştir. Ermeni Azınlıklar ABD'de sahip oldukları siyasi güçlerini kullanarak 40'a yakın meclise tasarıyı kabul ettirmişlerdir" diye konuştu.
Paneli tarih bölümü öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci izledi. Panel sonunda Ermeni mezalimi ile ilgili 'Tarihi Ermeni Kini' adlı sergi açıldı. Sergide Ermenilerin tarih boyunca yaptıkları mezalimler fotoğraflarla anlatıldı.