ABDULKERİM KANTARCIOĞLU/BİNGÖL (İHA) - Tenvir Neşriyatın kurucusu ve Med-Zehra Vakfı Kurucu Başkanı Mehmet Sıddık Şeyhanzade, 7 Ocak 2011 tarihinde vizyona giren 'Hür adam' filmine tepki gösterdi.
Bediüzzaman Said-i Nursi'nin hayatının anlatıldığı filme tepkiler artıyor. Nurcuların önde gelen isimlerinden Mehmet Sıdık Şeyhanzade, yaptığı açıklamada filmin maksadını aştığını söyledi. 50 yılı aşkın bir zamandır Risale-i Nur hizmeti ile ilgilendiğini belirten Şeyhanzade, izlediği filmde 100'den fazla tahribat tespit ettiğini dile getirdi. Filmde bazı sahnelerin Bediüzzaman'a ait söz ve fiiliyatlar olmadığını belirten Şeyhanzade, bu yanlışların tetkiksiz ve araştırmasız mesuliyet duygularından yoksun
//FİLİM GERÇEKLERDEN UZAK MI?
Bediüzzaman'ın gerçek hayatını yansıtmayan, gerçeklerden uzak olduğunu ve bunu yapanların da Bediüzzaman'a zulüm, iftira, ihanet ettiğini ileri sürdü. Şeyşhanzade, "Mustafa Kemal Atatürk ile görüşen Bediüzzaman'ın Tarihçe-i Hayat'taki ifade ile 'Kainatta en büyük hakikat imandır. İmandan sonra namazdır. Namaz kılmayan haindir. Hainin hakkı merduttur' demiş olmasına rağmen filmin sahnesinde böyle bir diyaloga yer verilmemiştir" dedi.
//MEKTUP YALAN MI?
Said-i Nursi'den Atatürk'e mektup yazıldığı şeklinde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Şeyhanzade, böyle bir mektubun söz konusu olmadığını ileri sürdü. 'Hür Adam' filminin yanlış sahnelerine reddiye hazırlayan Şeyhanzade, İslami hassasiyetlerden uzak olan filmin, bütünüyle menfi, milliyetçi duygulara dayalı bir film olduğunu söyledi.
//NURSİ, BU MİLLETİ TÜRKLER İDARE ETMİŞTİR DEMEDİ Mİ?
'Bu milleti Türkler idare etmiştir bundan sonra da Türkler idare edecektir' sözünün Bediüzzaman ile hiç bir alakası olmadığını belirten Şeyhanzade, "Bu söz menfi milliyetçiliğin ürünü olduğu gibi, bunu Bediüzzaman'a atfetmek de en büyük ihanettir. Bu tarz söylemler İslam milletlerinin kardeşliğini bozmaktan başka işe yaramaz, koskoca Osmanlı hakimiyetini geriletip yıkıma bırakan sebep biz yerine ben yaptım söylemi olmuştur" şeklinde konuştu.
Filmde Şeyh Said hareketinin, Şeyh Said isyanı olarak nitelendirildiğini ifade eden Şeyhanzade, bunların gerçeği yansıtmadığını ve Bediüzzaman'ın Şeyh Said olayına Şeyh Said hareketi dediğini belirtti.