Hijyen koşularının yetersiz olması, sebze ve meyvelerin temizlenmemesi durumunda kişilerde bağırsak enfeksiyonları vakalarının görüldüğü kaydedildi. Özellikle sebze ve meyvelerin temizlenmeden tüketilmesi halinde bakterilerin rahatça vücuda girebileceğini açıklayan Özel Şifa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Bahadır İşeri, yiyeceklerin dezenfekte edilmeden yenmemesi gerektiğini, aksi halde bağırsak enfeksiyonlarına yakalanma riskinin çok daha yüksek olacağını belirtti.
ÇOCUKLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR
İshal vakalarının genellikle çocukları daha çok etkilediğine vurgu yapan İşeri, ailelerin bu noktada bilinçli davranmasını ve gereken tedbirlerleri almaları gerektiğni kaydetti. İshalden korunma yöntemlerini anlatan Bahadır İşeri, “Sudan emin olacağız. İçme sularına kanalizasyon sularının karışmadığından, mikroplardan arındırıldığından ebeveynlerin emin olmaları gerekir. Hazır sular kullanmıyorsak, suyu uzun süre kaynatıp sonra tüketeceğiz. Elimizi çok sık ve sabunlu su ile yıkayacağız. Meyve sebzeleri bol su ile yıkayacağız”
KORUNMA YOLLARI
Kişilerin ishal vakalarıyla karşılaşmaları durumunda yapılması gerekenleri de sıralayan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Bahadır İşeri “İshal olan kişinin sıvı kaybının olmaması gerekir. Bol sıvı alabileceği yemekler tüketilmeli, yoğurt, ayran ve meyve suyu gibi yiyeceklerle beslenilmelidir. Anne sütü alan bebeklerde ise, emzirmeye devam edilmelidir” diye konuştu.
İshal rahatsızlığı olan kişilerde tüm alınan önlemler sonucunda sıvı kaybı tekrar yaşanıyorsa mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini ifade eden İşeri “Aileler evlerde içme sularında mutlaka hijyen sağlamaya çalışsınlar. Yedikleri sebze ve meyveleri mutlaka yıkayıp tüketsinler” şeklinde konuştu.