Mardin'in Derik İlçe Tarım Müdürü Ahmet Tanırcan, sadece Derik'in köylerinden Doğu Anadolu ve batıya götürülen hayvan sayısının Mayıs ayının ilk 20 gününde 50 bini geçtiğini belirtti.
DOĞU ANADOLU YAYLALARINA TALEP VAR
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tek geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olan köylüler bölgede etkili olan kuraklık nedeniyle köylerini terk edip hayvanlarını TIR ve kamyonlarla Doğu Anadolu'daki yaylalara götürmeye başlarken, köylerinde ürün alamayan ve su kaynakları kuruyan bazı köylüler ise Batı'ya göç ediyor. Her yıl binlerce büyük ve küçükbaş hayvanın yaylalara getirildiği Diyarbakır ve Mardin sınırında bulunan Karacadağ'ın yamacında yer alan, kuraklığın en çok hissedildiği köyler bir bir boşalmaya başladı.
Derik İlçe Tarım Müdürü Ahmet Tanırcan, sadece Derik ilçesine bağlı köylerden 250 ailenin Nisan ayında 33 bin küçükbaş ve 3 bin 500 büyükbaş hayvan ile birlikte Doğu Anadolu Bölgesi'ne göç ettiklerini söyledi. Tanırcan, göç ettirilen hayvan sayısının Mayıs ayının ilk 20 gününde 50 bini geçtiğini bildirdi.
KURAKLIK CİDDİ BOYUTTA EKONOMİK TEHDİT OLUŞTURDU
Diğer bölgelere oranla kuraklıktan daha çok etkilenen Mardin'de kuraklığın tarımsal ürünlerde ciddi kayıplara yol açtığını belirten çiftçilerden Abid Arslan, köylerin uzun yıllar sonra terörden sonra kuraklıktan dolayı boşaltıldığını söyledi. Geçim kaynağı olarak tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylülerin hiçbir ürün yetişmediği için zor durumda olduğunu ifaden eden Arslan, "Bu insanlar açlıkla karşı karşıya olduğu köylerindeki su kaynakları da kuruyunca göç etmek zorunda kaldılar. Borç ve kredilerleektikleri ürünleri heba oldu. Yetkililerden bu bölge için bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Bu şekilde giderse sadece Derik ilçesinde yüzlerce köy boşaltılacak" şeklinde konuştu.