ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Teknoloji zirvesi
ETÜ’de Teknoloji zirvesi
U17 Türkiye Güreş şampiyonası Erzurum’da başladı
U17 Türkiye Güreş şampiyonası Erzurum’da başladı
Erzurum’un kicks boks başarısı
Erzurum’un kicks boks başarısı
Erzurumspor İstanbul maçını Olcar yönetecek
Erzurumspor İstanbul maçını Olcar yönetecek
Oltu’da AB hareketlilik projesi
Oltu’da AB hareketlilik projesi
HABERLER>GUNCEL
26 Mayıs 2008 Pazartesi - 02:40

Atatürk üniversitesi’nin hakkı bu mu?

Türkiye’nin ilk kurulan beş Üniversitesi arasında bulunan, Eğitimde kalite ve saygınlığıyla ülkenin marka yüksek öğretim kurumları arasında bulunan Atatürk Üniversitesi’ne sadece 7 milyon YTL yatırım ödeneği tahsis edilirken, üniversitenin kurucusu olduğu yeni pek çok Yüksek öğretim kurumuna önemli ölçüde yatırım kaynağı ayrıldı.

Atatürk üniversitesi’nin hakkı bu mu?

Devlet üniversitelerine, 2008 yılında yapacakları eğitim yatırımları için toplam 912 milyon 622 bin YTL kaynak ayrıldı. Erzurum Atatürk Üniversitesi aldığı yatırım kaynağı tutarı bakımından Türkiye’deki devlet üniversiteleri sıralamasında 64’üncü sırada kaldı.. Atatürk üniversitesine 7 milyon YTL ödenek tahsis edildi. Toplam yatırım ödeneği içinde, Üniversitenin aldığı yatırım ödeneği payı yüzde 0.76 oldu.

ERZURUM’DA ŞAŞKINLIK VAR

Atatürk Üniversitesi’ne ayrılan yatırım ödeneğinin düşük olması Erzurum’da şaşkınlıkla karşılandı. Üniversite’nin Türkiye’nin en köklü Yüksek Öğrenim Kurumu konumunda bulunması ve bölgenin Yüksek Öğrenimde marka Üniversitesi olmasına rağmen, aldığı ödenek miktarı bakımından 64’üncü sıraya gerilemesi tepki çekti.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’NE HAKSIZLIK MI?

Erzurum Atatürk Üniversitesi aldığı 7 milyon YTL tutarındaki yatırım ödeneğiyle, kendisinden sonra kurulan ve  çoğunun kurucusu Atatürk Üniversitesi olan Kafkas, Cumhuriyet, Kocatepe, Dicle, 19 Mayıs, Erciyes, Niğde, Balıkesir, İnönü, Bozok gibi Yüksek Öğretim kurumlarının gerisinde bırakıldı.

ÜNİVERSİTE DOĞUNUN EĞİTİM VİZYONU

Atatürk Üniversitesi,  Erzurum için olduğu kadar Doğu Anadolu Bölgesi’nin tamamı için de eğitim ve sosyo ekonomik anlamda hayati önem taşıyan bir kurum. Doğu Anadolu Bölgesinin eğitimde vizyonu olan, bölge kalkınmasında yol gösterici konumu bulunan Atatürk üniversitesi ekonomide de Erzurum’un umudu. Üniversitenin yeni yatırımlara, Erzurumlunun da kapasitesi daha da büyüyen bir Üniversiteye ihtiyacı var. Verilen yatırım ödeneği ise sadece mevcudun korunması için ancak yetecek.

BÖLGELER ARASI EĞİTİM FARKI

Doğu Anadolu Bölgesi gibi bölgeler arası kalkınmışlık farkından yüksek oranda etkilenen Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Üniversite başına düşen ortalama kaynak miktarı bakımından doğu’yu geride bıraktı. Türkiye’de en fazla yatırım ödeneği alan üniversiteler sıralamasında Harran üniversitesi 13, Gaziantep Üniversitesi ise 18’inci sırada yer aldı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi üniversitelerine verilen toplam yatırım ödeneği ortalaması 7 milyon olurken, Doğu Anadolu Bölgesinde yatırım ödeneği ortalaması 6 milyon YTL’de kaldı.

DOĞU’DAN İLK 20’YE GİREN YOK

Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan 10 üniversite için toplam 60 milyon 363 bin YTL yatırım ödeneği ayrılırken, Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 8 üniversiteye ise 57 milyon 35 bin YTL kaynak tahsis edildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Harran ve Gaziantep üniversiteleri en fazla yatırım ödeneği alan ilk 20 üniversite arasında yer alırken, Doğu Anadolu Bölgesi üniversitelerinden ilk 20’ye giren olmadı.

BÖLGE ÜNİVERSİTELERİNE AYRILAN YATIRIM ÖDENEĞİ

Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan 10 üniversiteye ayrılan 60 milyon 363 bin YTL, Türkiye’deki üniversitelere ayrılan toplam yatırım ödeneği içinde yüzde 6.61’lik oran oluşturdu. Bölgede en fazla yatırım ödeneği alan  üniversite 14 milyon 920 bin YTL ile Kafkas Üniversitesi olurken, bu eğitim kurumunu, 10 milyon YTL ile Malatya İnönü, 9 milyon YTL ile Erzincan, 7 milyon 684 bin YTL ile Elazığ Fırat, 7.5 milyon YTL ile Atatürk üniversitesi izledi. Bölgedeki Van 100’üncü yıl üniversitesi’ne 5.9 milyon YTL, Bingöl üniversitesi’ne 2.3 milyon YTL, Muş Alpaslan üniversitesi’ne 1.4 milyon YTL, Butlis ve Ağrı üniversitelerine ise 700 bin YTL yatırım ödeneği ayrıldı.

EN FAZLA YATIRIM ÖDENEĞİ ALAN ÜNİVERSİTELER

Kocaeli, Anadolu, Ankara ve Hacettepe üniversiteleri, en fazla yatırım kaynağı alan yükseköğretim kurumları oldu. DPT verilerinden yapılan derlemeye göre, üniversitelerin altyapı durumu, öğrenci sayısı, öğrenci-bina kullanım oranı gibi kriterler esas alınarak, üniversitelerin teklifi üzerine belirlenen yatırım ödeneği, ''bina'', ''makine-teçhizat'' ve ''onarım'' harcamaları olmak üzere 3 ana kalemde yoğunlaşıyor. Yayım alımı, bilgi teknolojileri yatırımı da ödenek ayrılan kalemler arasında yer alıyor, ancak DPT ödeneğindeki ana hedefi, üniversitelerin fiziki yatırımları oluşturuyor.

İNŞAAT GİDERLERİ

Ödenek tahsisinde, köklü üniversitelerin daha çok onarım, yeni üniversitelerin bina inşaat giderleri ön plana çıkıyor. DPT'nin üniversitelere, hastaneleri hariç, eğitim yatırımı için tahsis ettiği toplam 912 milyon 622 bin YTL yatırım ödeneğinden en fazla pay alan yükseköğretim kurumları, Kocaeli ve Anadolu üniversiteleri.  Kocaeli Üniversitesine 2008 yılı eğitim yatırımları için 25,2 milyon YTL, Anadolu Üniversitesine de 25,1 milyon YTL kaynak ayrıldı.

     Onları sırasıyla 24,8 milyon YTL ile Ankara, 24,1 milyon YTL ile Hacettepe, 23,5 milyon YTL ile Gazi üniversiteleri izledi.

     Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden ODTÜ, yatırım ödeneğinden 17,6 milyon YTL, Boğaziçi 15,8 milyon YTL, İTÜ 17,3 milyon YTL, İstanbul Üniversitesi 14,3 milyon YTL, Marmara Üniversitesi 15,7 milyon YTL, Mimar Sinan 13,6 milyon YTL, Yıldız Teknik Üniversitesi 18,9 milyon YTL pay aldı.

      17 ÜNİVERSİTEYE SINIRLI KAYNAK

     Yeni kurulan 17 üniversite hariç, en az ödenek tahsis edilen üniversiteler ise 3,9 milyon YTL ile Artvin Çoruh, 4,6 milyon YTL ile Celal Bayar, 5,3 milyon YTL ile Karadeniz Teknik, 5,9 milyon YTL ile Yüzüncü Yıl üniversiteleri oldu.

     Söz konusu 17 üniversiteye ise toplam 20 milyon 532 bin YTL kaynak ayrıldı.

     Geçen yıl kurulan bu üniversitelerin henüz yer tahsis işlemlerinin tamamlanmadığını belirten DPT Yetkilileri, şunları söylediler:  ''Üniversitenin kampus yeri belli değil, rektörleri belli değil. Bu üniversitelerin uzun vadeli gelişim planı ve stratejisi hazır olmadığı için fazla harcama yapmasını beklemedik. Sadece rutin onarım, mevcut tahsisli binaların makine-teçhizat alımları gibi rutini sürdürmek anlamında bir kaynak tahsisi yaptık. İlk kurulan 15 üniversitede de böyle olmuştu; 17 trilyon ile başlamıştık, aynı şekilde bunlara da gelecek yıl yüksek kaynak tahsisi yapılacak.''

   

 

TABLO

      Üniversitelere 2008 yılı için üniversite hastaneleri hariç ayrılan yatırım ödeneği tutarları şöyle:

    

     Üniversiteler                                               Yatırım Tutarı

    

    

 

  1. Kocaeli Üniversitesi                             25.192.000
  2. Anadolu Üniversitesi                25.136.000
  3. Ankara Üniversitesi                 24.828.000
  4. Hacettepe Üniversitesi            24.071.000
  5. Gazi Üniversitesi                                  23.498.000
  6. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü         19.240.000
  7. Yıldız Teknik Üniversitesi        18.975.000
  8. Dumlupınar Üniversitesi                       17.994.000

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İlhan Gez 5 Haziran 2008 Perşembe 17:51

Çok bile vermişler kendi personeline cennet hayatı yaşatmaktan başka bi işe yarayamayan üniversiteye,zaten her manada kapıları kapalıydı bize,resmi kapılarıda kapadılar. İnşallah daha çok keserler paralarınıda iş gören yerlere aktarırlar

Yorumu oyla      6      4  
Yiğit kaplan 28 Mayıs 2008 Çarşamba 19:25

Üniversitenin gelecek vizyonu yoksa, gelişme profili yoksa, yatırım yoksa, büyüme ve gelişmesi yoksa sonuçta bu olur ve ödenekte az alır. Sonuçta ülkemizin sıradan bir üniversitesi konumuna gelir. Bu üniversite bir dünya üniversitesi olarak dünyadaki üniversiteler arasında yarışacak ve hatda belki adı ülkemizde ilk 500 üniversite içine girecek düzeyde olmalıydı.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu'da vatandaş Devlet Hastanelerini tercih ediyor
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayanların yılda en az 3 defa muayene ve tedavi ...
Erzurum Güneş Vakfı tarafından organize edilen “Cuma Sohbetleri”nin bu haftaki konuğu olan ünlü plastik cerrahı Prof. Dr. Oğuz Yenidünya hekimlikte başarının yolunu açıkladı:
“Hekim, kendisini hastasının yerine koymalı” Erzurum Güneş Vakfı tarafından ...
Engelliler için bilgisayar operatörlüğü kursu açıldı
Öğretilebilir zihinsel engelliler, bilgisayar operatörü olmak için şimdiden ...
 
Şahika Boya hizmete açıldı
Şahika Boya Erzurum’da hizmete girdi. Türkiye genelinde 700 bayii bulunan ...
Gençlik ve yardımlaşma derneği’nden sünnet şöleni
Erzurum’da faaliyet gösteren Gençlik ve Yardımlaşma Derneği’nce, Haziran ...
KPSS Başvuruları salı günü başlıyor
Ortaöğretim ve ön lisans mezunları ile bu öğrenim düzeylerinden mezun ...
 
Pasinler’deki çöp ayıbı devam ediyor
Pasinler Belediyesi’nde çalışan 174 işçinin eylemi, adı termal turizmle ...
Diyanet’ten Doğu’ya yatırım
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, zaman zaman bölücü ve ...
Şehitler Unutulmadı
Tarih 24 Mayıs 1993 ... Elazığ-Bingöl Karayolu'nun 23'üncü kilometresi...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
İslam'ın Işığında İnsan Olmak Üzerine
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Riyakarlık (2) Ruhlar pazarı ve sahtekarlık
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Umudun Yönü
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva