Gören El Bilgi Bahçesi Engelilerin 2.Adresi
Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği tarafından Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında hazırlanan “Gören El Bilgi Bahçesi” projesi, görme engelli 60 kişiyi bilişim imkanlarından faydalanır hale getirecek. Proje bünyesinde kurulan sesli kütüphane ve bilgisayar laboratuvarında eğitime tabi tutulan görme engelliler, temel bilgisayar, temel ofis programları ve internet uygulamaları dersleri alıyor.
ERZURUM, MERKEZİN BULUNDUĞU TEK DOĞU İLİ
Türkiye’de sadece 5 ilde bulunan eğitim merkezinin, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise ilk kez Erzurum’da açılmış olduğunu söyleyen Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Başkanı Abdurrahim Kocaoğlu, Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında hazırladıkları projenin, yıl sonuna kadar 60 kişinin eğitilmesini amaçladığını söyledi.
20’ŞERLİ GURUPLAR
12 adet bilgisayar, 5 DVD ve kitap okuma cihazı ile kurulan sesli kütüphane ve bilgisayar laboratuvarının, önümüzdeki bir yıl içerisinde 20’şer kişilik gruplar halinde toplam 60 kişinin kurs almasında kullanılacağını kaydetti. 71 bin 600 YTL’ye mal olan eğitim merkezinin, görme engellilerin nitelikli birer eleman olmaları bağlamında umut ışığı olduğunu ifade eden Kocaoğlu, merkezden her yaştaki görme engellinin faydalanabileceğini dile getirdi.
BİLGİ BAHÇESİ, GÖRME ENGELLİLERİN DÜNYAYA AÇILAN PENCERESİ
Adına “Gören El Bilgi Bahçesi” dedikleri eğitim merkezinin, Erzurum’daki görme engellilerin dünyaya açılan penceresi olduğuna dikkati çeken Kocaoğlu, bilgisayarlara yüklenen sesli programlar sayesinde merkezin, görme engellilerin dünyaya açılan gözü, duyan kulağı olduğunu belirtti. Başkan Kocaoğlu, internet aracılığı ile her türlü bilgiye sahip olduklarını, değişik kültür, dil ve ırktaki insanlarla irtibat kurarak kendilerini geliştirdiklerini ve istedikleri bilgiye daha hızlı ulaşabileceklerini anlattı.
SRAP ENGELİLERE YENİ BİR DÜNYA SUNDU
Kursiyerler arasında üniversiteye hazırlanan öğrencilerden ev hanımına, emekliden üniversite öğrencisine kadar her yaş grubunda görme engelli bulunduğunu söyleyen Abdurrahim Kocaoğlu, bir yıl sürecek proje sonunda merkezin işlevine devam edeceğini bildirdi. Böyle bir teknoloji kullanmayı hayal bile edemeyen görme engellilerin SRAP kapsamında kurulan merkez sayesinde sadece Türkiye'den değil dünyadan da her türlü bilgiye anında ulaşabileceklerini vurgulayan Kocaoğlu, kursiyerlerin bilgisayarlara yüklenen sesli yönlendirme programı ile bilgisayar ve internet kullanımı, istedikleri web sitesine ulaşma, haber takibi yapabilme ve MSN kullanımını kolaylıkla gerçekleştirebildiklerini anlattı.
Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Başkanı Abdurrahim Kocaoğlu, "Mevcut durumda gerek ilköğretim ve lise, gerekse üniversite düzeyi eğitim gören görme engelliler, ders kitabı ve kaynak konusunda sıkıntı çekmektedirler” diyerek, projenin bu ihtiyaca cevap vermesi açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.