Ekonomik Ve Sosyal Entegrasyon Sorunların Çözümü Için Teknik Destek Projesiyle
Erzurum’a Göç Edenlerin Yaşam Standartları Iyileştirilecek.
Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep ve Erzurum illerinde uygulanmaya başlanan Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Sorunların Çözümü için Teknik Destek Projesi (EKOSEP) sayesinde göç alan yerleşim alanlarının sübvanse edilmesi amaçlanıyor. Sürekli göç alan yerleşim birimlerine ve göç eden insanlara yönelik yapılacak çalışmaları kapsayan projenin en büyük amacı ise, göçün kente verdiği olumsuz etkilerini aza indirmek.
Kırdan kente olan hızlı göçün yarattığı sorunlarla belediyelerin mücadele edebilmesi noktasında beledeyeleri bilgilendirilmesi amaçlanan proje kapsamında bazı kurumlarla da işbirliği yapılacak. Proje kapsamında ayrıca, 4 ilde belediyelerin göçten kaynaklı ekonomik sosyal bütünleşme, çevreyle ilgili altyapı sorunlarının çözümü için, yerel yönetimlerin ortak projeler gerçekleştirebilmesine yardımcı olunması hedefleniyor.
ERZURUM PİLOT İL
Yaklaşık 18 milyon Avro’luk programa sahip EKOSEP’in Erzurum Koordinatörü Sevgi Akbaş, projenin 3 ayağının bulunduğunu belirtti. Belediyeler tarafından yapılacak yeni yatırımlar kapsamında kente göç eden kişilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Akbaş, “Proje sayesinde şehrin çeşitli yerlerinde bulunan ve göç alarak oluşan yerleşim birimlerinin iyileştirilmesi sağlanacak” dedi.
KOORDİNATÖR AKBAŞ PROJEYİ ANLATTI
Proje sayesinde, planlama ve yerel yönetimlerin sunması gereken hizmetlerin çeşidi, niteliği, miktarının belirlenmesi, kullanılan kaynakların geliştirilmesi için yerel kapasitenin gelişimine yardımcı olunacağına dikkat çeken Akbaş “İllerde tasarlanmış olan 18 Pilot Proje aracılığıyla kırdan kente göç edenlerin bütünleşmesi için doğrudan katkı sağlanmasını hedefleyen EKOSEP 3 Aralık 2007 tarihinde başladı ve 18 ay devam edecek. Kırdan kente göç politikalarının oluşturulması için kurumsal çerçevenin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesinin yanında kurumlar arası işbirliği de ön plana çıkacak. Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde yürüttüğümüz projede ayrıca valilikten, eğitim kurumlarından da çeşitli yardımlar alınacak. Yani kurumlar arası işbirliği yapılacak. 3 Aralık’ta başlayan çalışmalar kapsamında projenin Teknik Destek Ekibi tarafından Erzurum’da Oryantasyon semineri verildi. Nisan ayında kurumsal çerçevenin oluşturulması, stratejik planlama ve eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi için bir hazırlık çalışması yapıldı.”
BÜYÜKŞEHİR BÜNYESİNDE BİRİMLER OLUŞTURULACAK
Projede görev alacak uzmanların belirlenmesi için çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü ifade eden EKOSEP Erzurum Koordinatörü Sevgi Akbaş, “Uzmanların şehrimizden seçilmesini hedefliyoruz. Çünkü uzmanlar Erzurum’dan olursa bu şehrin sorunlarını daha yakından bilirler. Ve göçün kente verdiği sorunların aza indirmede neler yapılacağı kısmında sağlıklı kararlar alabiliriz. Projenin, kapasite geliştirme, inşaat ve ekipman oluşturma şeklindeki üç ayağının hayata geçmesi için de ortak misyon bildirisi hazırlanması, kurumsal çerçevenin belirlenmesi ve geliştirilmesi, personel profili ve görev tanımlarının belirlenmesi, personeli istihdamı ve ihtiyaca göre ilgili prosedürün yürütülmesinin yanında, İlk Adım Adaptasyon Birimlerinin kurulması, sosyal, kültürel ve spor olanakları sağlayacak bir merkezin kurulması, Mesleki Eğitim Merkezinin kurulması, Çocuk Bakım Merkezinin etkinliklerinin geliştirilmesi, Sağlık Merkezinin hizmet sunum kapasitesinin arttırılması ve gezici sağlık biriminin kurulması gibi pilot projeler de hayata geçirilecek. Göçle kente gelen kişilerin şehir hayatına adapte olmaları sağlanarak, projeler sayesinde göçün kentler açısından sorun olmaktan çıkacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Ayrıca proje, WYG International liderlğinde TESEV, TEPAV ve VNG International Konsorsiyumu tarafından, Diyarbakır, Gaziantep, Erzurum ve Şanlıurfa Belediyeleri ve valiliklerinin ortaklığında yürütülüyor. Proje, Avrupa Birliği ve Diyarbakır, Gaziantep, Erzurum, Şanlıurfa Belediyeleri tarafından finanse ediliyor.