FRANSA'DA "ERMENİ SOYKIRIMINI İNKAR YASASI TASARISI"NIN OYLANMASINA TEPKİLER SÜRÜYOR.
Fransa insanlık suçu işliyor
Fransa Parlamentosu'nun, Türkler'in Ermeniler'e soykırım yaptığı iddialarının inkarını suç sayan kanun tasarısına yönelik tepkiler sürüyor.
12 Ekim'de Fransa Parlamentosu'nda görüşülecek olan kanun tasarısına, Ermeni mezalimini yaşayan ve 278 kişinin hunharca katledildiği Erzurum'un Ilıca İlçesi'ne bağlı Alaca Köyü sakinlerinden tepki geldi. 1916-1918 yıllarında, Ermeni Taşnak çetelerinin bölgede yaptığı katliamlarda köyde bulunan çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuklardan oluşan 278 kişiyi samanlık ve ahırlarda yakarak katlettiğini söyleyen köylüler, Fransa'nın meclise taşıdığı kanun tasarısı karşısında büyük bir üzüntü yaşadıklarını belirtti. Köy girişindeki anıt mezarı ziyaret eden köylüler şehitlere dua ederken, köydeki yaşlı insanlar, büyüklerinden dinledikleri katliamları anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Köy halkından 63 yaşındaki Rafet Cengiz, halası Fitnet hanımın da Ermeni çetelerince samanlıkta yakılarak öldürüldüğünü belirterek, "Samanlıkta acımasızca katledilen büyüklerimiz acı feryatlarla öldürülmüşlerdir. Bugün Fransa bütün bunları görmezlikten gelerek Ermeniler'in katliama uğradığını savunuyor. Gelsin burada yaşanan katliamları belgeleriyle görsünler" dedi.
KÖY HILKINI SAMANLIĞA DOLDURUP ATEŞE VERDİLER
60 yaşındaki Avni Adıyaman isimli vatandaş da, Ermeniler'in köy halkını samanlığa doldurarak ateşe verdiğini anlatarak, "Bugün bile hala titriyorum. Büyüklerimiz yaşanan acıyı aktarırken gözyaşlarını tutamıyordu. Türkiye'ye bu konuda haksızlık yapılıyor" diye konuştu.
Köydeki şehitliği ziyaret eden Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu ise, Alaca'da 278 Türk'ün hunharca katledildiğini ve bunun yapılan kazı çalışmalarıyla belgelendirildiğini kaydetti. Kürkçüoğlu, "Erzurum, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Ermenilerce yapılmış katliamlar yapılan kazı ve araştırmalarla tek tek belirlenmiştir. Bugün bu bölgede en az 50 bin insanımızın katledildiği bir gerçektir. Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürlüğü olarak yaptığımız araştırmalar ortadadır. Bu bilgi ve belgeleri bugüne kadar değişik platformlarda ortaya koyduk. Buradan bir Türk tarihçisi olarak Fransa Parlamentosu'na sesleniyorum, Ermeni çetelerinin burada yaptığı saldırıları ve katlettikleri insanları gelip görsünler. Bölgede yaptığımız 185 kazıda bunlar tek tek belgelendi. Belge ve bilgileri bilimsel olarak paylaşmaya hazırız. Fransa, Kafkaslar'da Ermenistan'ı müstemleke bir vilayet olarak kullanmak istiyor. Fransa böylesi bir kanun tasarısıyla insanlık suçu işlemektedir. Üçüncü bir ülkenin tarihiyle ilgili kanun çıkarmak 21. yüzyılın bir ayıbıdır" şeklinde konuştu.
Yarın görüşülecek olan kanun tasarısının çıkmaması dileğinde bulunan Kürkçüoğlu, "Temennimiz kanunla birlikte Türkiye ve Fransa arasında bir düşmanlık tohumlarının atılmamasıdır. Tarih hiçbir zaman kini affetmez. Tarih milletler arasında dostluğu, ebedi dostluğu ister. Ümit ediyoruz ki Fransa tarihi çılgınlıktan vazgeçer ve kendi tarihçileriyle bu işi daha objektif değerlendirir" ifadesinde bulundu.