Erzurum’da, kız isteme safhasından başlanarak düğün salonu masraflarına kadar yapılan fiyat araştırması, evliliğin adeta ‘zengin işi’ olduğunu ortaya koydu. Abartıya kaçmadan geçirilen bir nişanlılık dönemi ve ardından yapılan düğün hazırlıkları, erkek tarafı ve özellikle de damat adaylarının iflahını söküyor.
İşte Erzurum’da gelenek ve görenekler dâhilinde evlenebilmenin faturası:
//KESİM GELENEĞİ
Evlenmeye karar veren çiftler için kesenin ağzı daha yolun başındayken açılıyor. Kız tarafından olumlu bir cevap alınmasına ve tekrar bir araya gelinmek için başka bir gün belirlenmesine, Erzurum adetlerine göre ‘söz kesme’ adı veriliyor. Bu aşamada kız tarafının her isteğini karşılamayı kabul etmiş olan erkek tarafı, ikinci misafirlikte kızın ailesiyle gelin için belirlenecek altın miktarını konuşur. Erzurum’da ‘altın kesme’ şeklinde tabir edilen gelenek, aileden aileye farklılıklar gösterirken, nişan öncesi kesilen altın miktarı en az 100 gram oluyor. Gelin için talep edilen 100 gram altın, damat adayı için daha yolun başında 6 bin 500 TL’ye mal olurken, erkek tarafının, nişanın yapılacağı gün için de bir takım hazırlıklar yapması gerekiyor.
//HAMAM TAKIMININ FATURASI 2 BİN TL…
Erzurum’da nişan öncesi kız tarafına hediye edilen ‘hamam takımı’, altın masrafından sonra gelen ikinci büyük harcama kalemleri arasına giriyor. Standartları fazla zorlamadan hazırlanan bir hamam takımı, damat adayına ortalama bin 500 ile 2 bin TL’ye patlarken, nişanın sonunda erkek tarafının harcadığı para 6 bin TL’yi bulmuş oluyor.
Erzurum’da nişanlılık dönemi de, kesenin ağzını kapatmaya yetmiyor. Ramazan ayında kız tarafı için iftarlık hazırlamak durumunda olan erkek tarafı, Kurban Bayramı’nda ise gelin için koç satın almak zorunda kalıyor. İlde, gelinin ailesi için hazırlanan iftarlığın maliyeti en az 500 TL’yi bulurken, en az 500 TL gelinlik koç ve yine en az 300 TL de, koçun boynuzlarına asılacak altın için harcanıyor.
//EV İÇİN YAPILAN MASRAF EN AZ 10 BİN TL
Düğün tarihi yaklaştıkça, erkek tarafı bu kez de çiftin yaşayacağı ev için kolları sıvıyor. Oturma grubunun 2 bin, salon takımının 2 bin, yatak odası takımının 2 bin, buzdolabının 800, bulaşık makinesinin 600, çamaşır makinesinin 600, televizyonun 500 ve fırının da yine ortalama 600 TL’den satıldığı Erzurum’da, bir ev için gerekli olan diğer eşyalarla birlikte toplam masraf 13 bin TL’nin üzerine çıkıyor. Bu harcamalara gelinlik, gelinin yakınları için kuaför ve kıyafet giderleri, düğün salonu, çerez ve pasta derken, gelini yeni evine getirene kadar yapılan toplam harcama 20 bin TL’yi bulmuş oluyor.