Erzurum’un ikinci derece deprem bölgesi olması nedeniyle dahil edildiği Kanun Hükmünde Kararname’nin, daha sonra kanun haline getirildiğini, ancak Erzurum’un yasa dışında bırakıldığını anımsatan Erzurum’daki Yapı Denetim Şirketleri’nin yöneticileri, “Avrupa’da yapılar her fırsatta denetimden geçiriliyor. Fakat Türkiye’de ise deprem bölgesi olan bir şehir, yapı denetim kanunu dışında bekletilmeye devam ediliyor.” dediler. Yeni bir inşaat sezonuna daha girildiğine vurgu yapan YDŞ yetkilileri, Erzurum’un son 10 yıldır bu yasanın kapsamına dahil edilmeyi beklediğine vurgu yaparak, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın bu konuda yürütüldüğünü açıkladığı projeyi artık hayata geçirmesini istediler.
//YAPI DENETİM KANUNU NELERİ ÖNGÖRÜYOR?
Yapı Denetim Kanunu, uygulandığı illerde yürütülen yapılaşma çalışmalarının denetlenmesi için önce Yapı Denetim Şirketleri kurulmasını öngörüyor. Daha sonra tüm yapıların denetimini bu şirketlere devreden yasa, inşaatların temel kazımından, anahtar teslimine kadar geçen süre zarfında periyodik olarak denetlenmesini ve gerekli yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğinin tespit edilmesini şart koşuyor. Yasa, YDK kapsamında yapılan inşaatların, herhangi bir doğal afette zarar görmesi halinde ise, yine Yapı Denetim Şirketleri’ni sorumlu tutuyor.
//ERZURUM’DA NE KADAR UYGULANABİLDİ?
57. Hükümet döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’ye dahil edilen Erzurum’da, yapıları denetlemek için üç adet yapı denetim şirketi kurulmuş ve tam işbaşı yapacakken çıkarılan yeni yasa, Erzurum’daki yapıların “denetim” hazırlıklarını boşa çıkartmıştı.
AK Parti Hükümeti’nin işbaşına gelmesinin ardından önce Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, ardından Faruk Nafiz Özak tarafından gündeme alınan söz konusu yasal düzenleme, uzun uğraş ve girişimlere rağmen Erzurum için geçerli kılınamamıştı. Daha sonra göreve gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yapılacak yeni bir yasayla Türkiye’deki tüm yapıların denetim altına alınacağını açıklamış, deprem kuşağı üzerinde bulunduğu için Erzurum’un da, halihazırda yaklaşık 20 ilde geçerli olan Yapı Denetim Kanunu’nun kapsamına alınacağını ifade etmişti.
Erzurum’daki yapı denetim şirketlerinin yöneticileri, kurdukları şirketlerin şu anda fesih durumda olduğunu ifade ederek, “Bu konuda Erzurum’a hep bir takım sözler veriliyor. Hükümetin bu yönde yürüttüğü bir çalışmadan sıklıkla bahsediliyor, fakat bir inşaat sezonuna daha girilmiş olunmasına rağmen, yasayla ilgili en küçük bir gelişme yaşanmış değil. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan bu hususta net bir adım atılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandılar.