//ETTEN UCUZ OLUNCA..
Refik Elmalı isimli esnaf, el yakan fiyatları yüzünden kırmızı ete gücü yetmeyen dar gelirli ailelerin, hindi ve tavuk etinden imal edilen sucuğa yüklendiğini söyledi. Dana etinden imal edilen sucukların, fiyat olarak kırmızı etten bir farkının olmadığını vurgulayan Elmalı, tavuk ve hindi etinden imal edilen sucukların ise, tanesinin 2 TL’den satıldığını kaydetti. Bu durumu fırsat bilen vatandaşların, tanelerce sucuk aldığını vurgu1layan Elmalı, “Önceleri halk tavuk ve hindi etinden yapılan sucuklara pek ilgi göstermez, dana etinden imal edilenleri satın alırdı. Fakat et fiyatlarındaki yükseliş, herkesi sucuk müptelası haline getirdi. Vatandaş bir kilogram kıymaya 20 TL vermek yerine, rahatlıkla 10 tane sucuk alabiliyor.” diye konuştu.
Beyaz etten imal edilen sucukların ilgi görmesi nedeniyle hem imalatçıların, hem de satış mağazalarının hareketlendiğini kaydeden Refik Elmalı, “Geçen yılın bu zamanların göre, satışlarımızda yarı yarıya bir artış var. Et fiyatlarındaki yükseliş şimdilik devam edeceğe benziyor. Hal böyle olunca satışların daha da artmasını bekliyoruz.” dedi.
//PASTIRMA VİTRİNE ÇIKTI
Öte yandan yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle pastırmalar da görücüye çıkmaya başladı. İftar sofralarının neredeyse vazgeçilmezlerinden olan pastırma, kırmızı et fiyatlarını bile neredeyse ikiye katlarken, Ramazan geleneğinden dolayı gramla da olsa sofraları süslemeye devam edecek.
Esnaf Refik Elmas, kilosu 40 TL’den başlayan pastırmanın, bu Ramazan ayında da sofraları süslemeye devam edeceğini kaydetti. Yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle iftariyelik pastırmalar hazırlayacaklarını ve satışa sunacaklarını kaydeden Elmas, “Kilo işi pastırma almak her babayiğidin harcı değil, ama gramla da olsa iftar sofralarını pastırmayla süslemek mümkün olabiliyor. Bu yıl pastırma fiyatlarında artış olmayacak. Geçen yılın fiyatlarından satış yapacağız. Umuyoruz işlerimiz geçen yılki kadar hareketli olur.” ifadelerini kullandı.