ERZURUM (İHA) - Türk toplumunda ‘yuvayı kuran dişi kuş’ olarak nitelendirilen kadınların ekonomik krizle birlikte etkisini daha da hissettiren yoksullukla mücadelede alternatif yöntemler geliştirdiği bildirildi.
A.Ü.’DE SOSYOLOJİK ARAŞTIRMA
Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünde öğrenim gören öğrenciler tarafından yaklaşık 250 kadın üzerinde yapılan araştırmada, mutfakta etin yerini patatesin aldığı, kadınların genellikle öğlen ve akşam yemeklerini çay, peynir ve ekmekle geçiştirdikleri ortaya çıktı. Sosyoloji öğrencilerinden Özlem Kırmızı, çalışmada kadınların verdiği yaşam mücadelesini yakından görme imkanı bulduklarını söyledi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri Aynur Karakeçi, Özlem Kırmızı ve Emine Hanoğlu’nca yapılan ‘Kadınların yoksullukla mücadelesi’ anket çalışmasında, kadınların günlük yaşamda ekonomik imkansızlıklarla nasıl mücadele ettikleri tespit edildi.
//ET GİTTİ PATATES GELDİ
Gecekondulaşmanın yoğun olduğu Sütevler, Su deposu, Gaziler, Şehitler ve Dağ Mahalleleri’nde 250 kadınla yüz yüze yapılan çalışmayla, kadınların sofraya yemek hazırlayabilmek için verdikleri çaba ortaya konuldu. Et tüketiminin azaldığı bir çok sofrada patates tüketiminin arttığını belirleyen öğrenciler, bir çok kadının eşine ve çocuğuna hazırladığı öğlen ve akşam yemeği sofralarına çay, peynir ve ekmekten başka bir şey koyamadığını belirledi.
Öğrenciler tarafından yapılan araştırmaya katılanların yüzde 90.4’ü yaşadıkları sıkıntı da ekonomik krizin etkili olduğunu söylerken, yüzde 84.2’si maddi imkansızlıkların aile içinde sorun oluşturduğunu belirtiyor. Aylık gelir dağılımına göre kocasının hiç geliri olmayanların oranı yüzde 57.5 iken, kadınların tasarrufta en fazla kısıtlamayı yüzde 34.2 ile ev eşyasında yaptığı ortaya çıktı. Bunu yüzde 31.3’le giyecek ve yüzde 25.4’le yiyecek takip ediyor.
Kadınların yüzde 86.7’si yemek yapmak için malzeme bulamadığında daha çok kahvaltılık ve ekmek yiyip çay içerken, çorba yapanların oranı yüzde 8,8 ve aç duranların oranı ise yüzde 4,2 olarak tespit edildi. Kadınların yüzde 37.5’i evlerine ayda 1 kez et girdiğini belirtirken, yüzde 21.3’ü haftada 1, yüzde 41.2 ya birkaç ayda bir yada hiç et yiyemediklerini kaydediyor. Kadınların yüzde 52.3’ü et bulamadığında alternatif kaynak olarak en çok patates kullandığını ifade ederken, bakliyat kullananların oranı yüzde 37.5, peynir yiyenlerin oranı ise yüzde 7,1 olarak gerçekleşiyor.
Kadınlar, yemeklerini en fazla yüzde 68.8’le soba üzerinde ve tandırda pişirirken, yüzde 25’i tüp kullanıyor. Yüzde 25.8’i ekmek ihtiyacını tandır ve sac tepside yaparken, ekmeğini fırından alanların oranı ise yüzde 66.7.
//AÇIK DETERJAN KULLANIMI
Düzenli gelir olmayan kesimin genel temizlik için daha çok açık deterjan kullandığı görülmüştür. Kadınların yüzde 55,4’ü temizlikte açık satılan deterjanları tercih ederken, markalı deterjan alanların oranı yüzde 39,6. Bulaşık temizliğinde kadınlar yüzde 79.6’yla mintak kullanırken, bunu yüzde 9,2 ile markalı deterjan, yüzde 6.3’le toz deterjan, yüzde 2.5’la kil izliyor. Araştırmaya göre gelir seviyesi düşük olmasına karşın kadınların yüzde 74,6’sı giysilerini yardımdan çok kendi imkanlarıyla alıyor ya da dikiyor. Çevreden yardım alanların oranı yüzde 22,5. Herhangi bir yerden yardım alanların oranı yüzde 56.3 iken yardım almayanların oranı ise yüzde 42,1.