HABER-İŞ PROJESİ
Projeye ilişkin ANKA'nın sorularını yanıtlayan Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, Türkiye'deki sendikal hareketin sadece temsil ettiği insanların çıkarlarını savunan ve toplu sözleşme dönemlerinde ücret talep eden yapı gibi gösterilmesini eleştirerek, sendikaların sadece üyelerine karşı değil; ülkelerine, devletlerine karşı da sorumlu olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin de 10 milyona yaklaşan kayıtdışı istihdam olduğunu vurgulayan Akcan, demokratik toplumlarda tarafların sosyal sorumlulukları olduğunu ve ortaklaşa hareket edilmesi durumunda bu tür problemlerin üzerinden daha rahat gelineceğini söyledi. Kayıtdışı istihdamın sonucu ortaya çıkan düşük vergi geliri ve SGK primlerinin geriliğine işaret eden Akcan, bunların önlenmesi gerektiğini belirtti. Haber-İş Sendikası Başkanı Akcan, kayıtdışılığın en önemli tehlikesinin kayıtlı çalışanların iş güvencesini tehdit eder hale gelmesi olduğunu kaydetti.
"DAHA BÜYÜK PROJELER DÜŞÜNÜYORUZ"-
Projenin uygulanacağı il olarak Çorum'un seçilmesinde TÜİK'in 2000 yılında yaptığı araştırma sonuçları etkili olsa da Genel Başkan Akcan'ın Çorum'lu olması da bir etken. TÜİK'in 2000 yılında yaptığı araştırmaya göre Çorum Türkiye'de kayıt dışının en yüksek olduğu il olarak beliriyor. Akcan, memleketi Çorum'a torpil geçmediğini Erzurum için de proje yaptırdığını ancak kaynak yetersizliği nedeniyle hayata geçirilemeyerek yedeğe kaldığını açıkladı. Akcan bu projenin bir başlangıç olduğunu dile getirerek, bundan sonraki süreçte de Türkiye'nin büyük problemleriyle ilgili daha büyük çaplı projeler düşündüklerinin haberini verdi.
"TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNE IŞIK TUTAN PROJE"
Projeyle örgütlü olma bilincinin yerleşmesinin sendikalara da faydası olacağını söyleyen Akcan, "Toplumu ilgilendiren tüm konularda sendikaların görüş ortaya koyması gerekir. Bu proje sorumluluk bilincinin ortaya çıkardığı bir proje. Oraya gelenler sendikaların varlığından haberdar olacak. Ülkenin en büyük problemine ışık tutacak bir proje" dedi.
250 milyar TL'lik bütçenin yüzde 89'u AB'den geri kalan yüzde 11'i sendikanın öz kaynaklarından karşılanacak. Akcan projenin ilk etkinliği olarak Çorum'da bakan ve yerel yöneticilerin katılacağı 300 kişilik bir açılış semineri düzenleyeceklerini belirtti. Akcan daha sonra yapacakları açılış törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve AB'den Sorumlu Devlet Bakanını davet edeceklerini söyledi. Akcan bir yıllık projeyi 12 ayrı bölüme ayırdıklarını ve süreçte 192 kayıt dışı çalışana bireysel mesleki gelişim eğitimi verileceğine dikkat çekerek, katılımcılara da hibe bütçesinden günlük 8 euro harcırah verileceğini bildirdi. Akcan, eğitime katılacak işçilerin Çorumun ilçe merkezleri ve sanayi bölgeleri gezilmek suretiyle bulunacağını ifade ederek, mesleki bireysel gelişim sağlamak ve iş bulmanın yöntemleri, hangi bilgilerle donatılırlarsa Türkiye şartlarında daha kolay iş bulunulacağı, giyim kuşam, cv hazırlama üzerine dersler verileceğini belirtti. Akcan projede uygulanacak programı şöyle anlattı:
Bir katılımcı 2 hafta üst üste toplam 4 gün katılacak. 192 kayıt dışı çalışanı bu şekilde bilgilendireceğiz. Bu kayıt dışı çalışanlara mesleğe yöneltme ve meslek kazandırmada da eğitimler verilecek. İş-Kur ve SGK'dan da yararlanacağız. Buralardan eğitmen getirmek suretiyle ders verdireceğiz. Hangi meslek dallarını seçerlerse daha rahat iş bulurlar. Hangi seminerlere giderlerse daha rahat iş bilirler bu konuda yönlendirici olacağız. "
Akcan 192 işçiyi 9 ayrı ekip şeklinde 240 işvereni de 12 grup biçiminde eğitimlere katılacağını açıkladı.