Ramazan geldi, oruçlar tutuluyor. Kimileri bu dönemi farklı değerlendirmek istiyor. Yani bir yandan oruç tutup sevap kazanırken bir yandan da fazla kilolardan kurtulmak isteniyor.
Uzmanlar ise uyarıyor: "Bazı noktalara dikkat edilmezse bırakın zayıflamayı, daha da şişmanlayabilirsiniz."
ERZURUM FTAR GELENEKLERİ
Erzurum Ramazan ayında en yoğun yiyeceğin tüketildiği ay. Geleneksel iftar sofralarını ayran çorbaları, yumurtalı kıyma, yaprak dolmaları, su börekleri ve kadayıflar süslüyor. Aşırı derecede kalori içeren yiyeceklerle iftar eden Erzurumlular Ramazan ayında oruçla zayıflamak yerine, bol bol kilo alıyorlar.
Erzurum’da Ramazan aylarında yüksek kalorili yiyeceklerle beslenme alışkanlığı ciddi sağlık sorunlarına da yol açıyor. Diyetisyenler, erzurum’da vatandaşların iftar ve sahur sofralarında düşük kalorili yiyecekler tüketmelerini öneriyorlar.
ERZURUMLU KALORİ DEPOLUYOR
Oruç tutan bazı insanlar sahura kalkmayarak daha fazla kilo vereceğini düşünüyor. Oysa sahura kalkmayınca vücut uzun süre aç kaldığı için iftarda ölçü kaçırılıyor.
Diyetisyen Aşkın Yüksel, bu konuyla ilgili olarak "Bizim en büyük yanlışımız ezan duyar duymaz Allah-u Ekber saldır yemeklere. En büyük yanlışı burda yapıyoruz biz" diye konuştu.
Birden bire yağlı ve şekerli yiyecekleri tüketmek, değil zayıflamak aksine kilo almayı beraberinde getiriyor. Posalı yiyeceklerin az tüketilmesi ve hareketsizlik de bunun cabası.
Kilo almamak için mutlaka sahura kalkmak, çorba gibi hafif yiyeceklerle orucu açmak, yaklaşık bir saat ara verildikten sonra ana yemeğe geçmek gerekiyor.
Günlerin uzun olduğu bir döneme denk gelen bu Ramazan'da koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi de bağışıklık sistemini koruyor. İftardan sonra yapılacak yürüyüşler de kilo kaybına katkıda bulunuyor.