Hayatın vazgeçilmez ihtiyaçlarının başında gelen su, içerisindeki bazı maddelerin gereğinde fazla bulunması durumunda çeşitli sağlık problemlerine neden oluyor. Sularda nitrat nitrit ve amonyumun artması, yetişkinlerde bağırsak, sindirim ve idrar sistemi iltihaplanmalarına neden olurken, bebeklerde ise, mide asidi olumuna sebebiyet veriyor.
ERZURUMLU UZMAN UYARIYOR
Erzurum’da sterilizasyon hizmetleri veren Betis İlaçlama’nın Genel Koordinatörü M. Nuri Alim, “Sağlık bir yaşam için içtiğimiz suya dikkat etmeliyiz” dedi.
Günümüzde kullanılan şebeke sularını, eskiye nazaran kaliteli olsa da, çeşitli çevresel faktörler nedeniyle insanlara ulaşmadan kalitesinin bozulduğuna dikkati çeken Alim, geldiği noktanın uzaklığı, tesisat ve depoların olumsuz nitelikleri yüzünden suyun kullanıcıya ulaşmadan kalitesizleştiğini kaydetti.
KAYNAK SULARI VE ÇEVRE TEHDİTİ
Kaynak sularının çevre kirliliği tehdidi altında bulunduğunu dile getiren Mehmet Nuri Alim, “Son yıllarda baraj ve kaynak suyu havzalarının etraflarının yerleşim bölgeleri ve sanayi kuruluşları ile çevrilmesi sonucu bu bölgelerde hızlı bir kirlenme gözlenmektedir. Klorlanmadığı için risk arzeden bu sular, bekletildikleri müddetçe de çeşitli bakterilerin üremesi için eşi bulunmaz bir ortam oluştururlar. Çeşitli nedenlerle sulara bulaşmakta olan demir ve mangan gibi ağır metaller, suların tadını bozmakta, içilemez hale getirmekte ve çeşitli sağlık problemlerine neden olabilmektedir” diye konuştu.
SULARIN KALİTESİ
Suların kalitesinin, içerisinde barındırdığı maddelerle ilgili olduğuna vurgu yapan Alim, suyun içerisindeki mineral ve madensel tuzların oranının, suyu kaliteli ya da zararlı hale soktuğunu ifade etti.
Sulardaki demir oranının fazla olmasının karaciğer yetmezliği, mide krampları, baş dönmesi, kusma, şok ve komaya girme vakalarına neden olduğunu aktaran M. Nuri Alim, çinko oranının artmasının ise, damar rahatsızlığı ve iştahsızlık, florür oranının artması ise, kemik ve iskelet bozukluklarına sebep olduğunu söyledi.
Betis İlaçlama Genel Koordinatörü M. Nuri Alim, içme ve kullanma sularının tüketilirken dikkat ve titizlik istediğini belirterek, “İçtiğimiz suyun sert olmamasına dikkat etmeliyiz. Sağlıklı, hijyenik ve mineral konsantrasyonu bizim için en uygun olan suları kullanmalı, sağlığımızı riske atmamalıyız” diye konuştu.