ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye termal seralarında yeni dönem
Aziziye termal seralarında yeni dönem
Valilik ve ETÜ'den proje iş birliği
Valilik ve ETÜ'den proje iş birliği
Hacımüftüoğlu: ‘Erzurum büyük bir potansiyele sahip’
Hacımüftüoğlu: ‘Erzurum büyük bir potansiyele sahip’
29 ilden 500'ü aşkın güreşçi Erzurum’da
29 ilden 500'ü aşkın güreşçi Erzurum’da
Vakıflardan 25 Bölgede iftar sofrası
Vakıflardan 25 Bölgede iftar sofrası
HABERLER>GUNCEL
8 Temmuz 2009 Çarşamba - 03:56

Erzurum’da “Yesevi damgası”

GHA/GSF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Berkli, “Hoca Ahmet Yesevi’nin yetiştirdiği ve Anadolu’nun Türk İslam yurdu olması için görevlendirdiği bu insanlar, gittikleri bölgelerde birer zaviye kurarak, hem dini irşad vazifesini üstlenmişler, hem de en ön saflarda savaşmışlardır.” dedi.

Erzurum’da “Yesevi damgası”

 “Erzurum, geçmişte Türk İslam ordularının hep ileri bir uç merkezi olmuştur.” diyen Yrd. Doç. Dr. Yunus Berkli, bölgede bu nedenle yatır, türbe, kümbet ve medrese sayısının hayli fazla olduğunu söyledi.
ERZURUM’UN MANEVİ BEKÇİLERİ
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Sanat Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Berkli, Erzurum ve çevresinde bulunan yatırların, manevi görevlerini sessizce yürütmeye devam ettiklerini belirtti. Fethedilen bölgelerin vatanlaştırılmasında, manevi mimarların büyük rol oynadığının herkesçe bilindiğini ve bu inanışın Horasan Alperenleri dönemine kadar dayandığına dikkati çeken Berkli, “Hoca Ahmet Yesevi’nin yetiştirdiği ve Anadolu’nun Türk İslam yurdu olması için görevlendirdiği bu insanlar, gittikleri bölgelerde birer zaviye kurarak, hem dini irşad vazifesini üstlenmişler, hem de en ön saflarda savaşmışlardır.” dedi.
ERZURUM’U ONLAR BEKLİYOR
Erzurum ve çevresinde sayı itibariyle hayli fazla olan yatırların, eski Türkler döneminde ıssız tepelerde ve ulaşılması güç dağlarda bulunduğunu vurgulayan Berkli, bölgeye bakıldığı zaman dağ zirveleri ya da tepelerde, vatanın manevi bekçisi olan yatırların görüldüğünü dile getirdi. Ali Baba, Veli Baba, Abdurrahmangazi, Dumlu Baba ve Kazancı Baba gibi yatırların, manevi görevlerini sessizce yürütmeye devam ettiklerini kaydeden Berkli, Erzurum merkezdeki ziyaret yerlerinin ise, bu isimler tarafından irşad görevinin yürütüldüğü ve hatıralarının yaşatıldığı anıtsal mezarlar olduğunu belirtti.
ERZURUM VE İLÇELERİNDE 302 TÜRBE TESPİT EDİLDİ
Anadolu’da ve özellikle çevresinde bu tür yatırların çok fazla olmasının nedenini, Erzurum’un, Türk İslam orduları için hep ileri bir uç merkezi özelliği taşımasından kaynaklandığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Berkli, “Şehrimizin merkezinde ve ilçelerinde toplam 302 adet, ‘baba’ ve ‘dede’ diye tabir edilen yatır türbesi tespit edilmiştir. Bu rakam, küçümsenemeyecek kadar fazladır. Erzurum, bugün nasıl ki Anadolu ve bölge için stratejik bir öneme sahipse, aynı durum bundan yüzlerce yıl önce de geçerliymiş. Bu erenler, Erzurum ve çevresini mesken tutmuş, Anadolu’ya hakimiyetin menbaını oluşturmuşlardır.” diye konuştu.
Erzurum’un bazı bölgelerinde her köyün bir yatırı bulunduğu gibi, bir yatırın da, civardaki köyler birkaç köy tarafından sahiplenilerek sık sık ziyaret edildiğine dikkati çeken Berkli, terk edilmesine karşın bazı yerleşim birimlerinde ise, yatırların kesinlikle hafızalardan çıkarılmadığını ifade etti.
MANEVİ MİMARLAR, YAŞAYANLARA ÖRNEK OLMUŞLAR
Manevi mimarların, yaşadıkları bölgelerde hep örnek ve önderlik görevleri üstlendiğini dile getiren Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Sanat Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Berkli, “Allah’ın ulvi kullarından oluşan manevi mimarlarımız, yaşadıkları bölgeleri her ne koşul karşısında bulunurlarsa bulunsunlar, terk etmemişlerdir. Böylece çevrelerine de örnek olmuşlardır. Bunlara verilebilecek en güzel örneklerden birisi de, Umudum Baba’dır. Umudum Baba, 7 yıl süren kış mevsiminde bile Erzurum’u terk etmemiş, tam tersine kendini ziyarete gelen misafirlerine hep yaz meyveleri ikram etmiştir. Onun bu kerameti, çevresinde yaşayan insanların da, bulundukları bölgeyi terk etmemeleri bağlamında yol gösterici olmuştur.” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet Lütfü 21 Kasım 2010 Pazar 22:28

Gümüş masatlımısın nesin önce tarihini bil, onu öğren öyle gel.Senin yorumunu yaptığın hoca çoğu tarihçiye taş çıkartacak cinsten bu kişi kulaktan dolma bilgilerle değil,gecesini gündüzüne takarak senin hayal bile edemediğin yerlere canı pahasına gitmiş bir insandır ve aynı zamanda senin konuşmaya iğrendiğin toplumdan dışladığın insanlarla bizzat ilgilenen birisidir.Kendisini tanımadan etmeden böyle konuşma.Atatürk Üniversitesi'nde YUNUS BERKLİ'yi dostu da düsmanı da iyi bilir. AKILLI OL...

Yorumu oyla      6      4  
gümüş masatlı 8 Temmuz 2009 Çarşamba 17:54

Hoca Efendi,Erzurum'da yedi yıl kış olduğunu konuştuğumuz tarihçilerin hiç birisi doğrula madı,siz bunu nereden çıkardınız?Bilim adamı, kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemeli. İkincisi,bu manevi mimarların düsturları,aca ba sizin üniversitenizde ne kadar uygulandı veya siz buna ne kadar ön ayak oldunuz?Bu ülkede gencecik kızlarımız,bazı rektörlerin zulmüne uğradığında niçin sesiniz çıkmadı? "Dost odur ki dar günümde yar ola,geniş günde düşman bile yar olur" demiş atalarımız.Kusura bakmayın ama,uzaktan gazel okumayı bırakın,o etrafınızdaki surları kaldırın,bu vatandaşla kol kola yaşayın,problemlerini çözün.Asli gö revinizi yapın.Üretin,üretin,üretin.Belki o zaman bu millet bu sıkıntılarından kurtulur. Yoksa, bu işler,uzaktan kumanda ile olmuyor. Ha! O yedi yıl meselesinde bizleri kesinlikle aydınlatmanızı bekliyoruz.Selamlar.Hoşça kalı nız.

Yorumu oyla      6      4  
fatih tavlaş 8 Temmuz 2009 Çarşamba 12:11

s.a yunus hocam verdiyiniz bilgilere teşekkür ederim hocam bu zatlar daha geniş bilgi edineceyimiz kitabınız varmı varsa kitaba nasıl ulaşırız.mail [email protected] bilgi verirseniz memnun olurum Allah a amanet olun

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ezan’da Erzurum Üslubu
GHA/Türkiye’nin 81 vilayeti içinde, her vakit ezanından sonra okunan ‘sala’nın, ...
Kale, Erzurum’un tarihi vizyonu
GHA/Erzurum Kalesi’nde ilki 2002 yılında yapılan ve 2006 yılından sonra ...
Korkut'tan tarihi hizmet
Göreve gelir gelmez Hacılar Hanı’nda ‘bakım ve onarım’ operasyonu başlatan ...
 
Türk- İş'ten imza kampanyası
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 760 işçinin sendika değiştirmeye ...
Erzurum 2011 Maskotu Belgrat'ta
2011 Erzurum Universiade Genel Koordinatörlüğü tanıtım çalışmalarına devam ediyor.
MÜSİAD'tan Çin malı protestosu
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu, Türk ...
 
Yine altyapı rezaleti
Erzurum şehir merkezine 10 dakika süreyle düşen sağanak yağış sel ve su ...
Doğu’da tatilin hası böyle olur
Selim İlçesi’nde kız çocuklarının kır eğlencesi renkli görüntülere sahne ...
O bir dadaştı..
80'li Yıllarda Gerçekleştirdiği Projelerle "İstanbulluluk" Kavramının ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
İslam'ın Işığında İnsan Olmak Üzerine
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Riyakarlık (2) Ruhlar pazarı ve sahtekarlık
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Umudun Yönü
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva