//ERZURUM BALIK TÜKETİMİNDE GERİDE
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Aras’ın gözetimindeki bir grup öğrencinin, Erzurum’un ilçelerini de dahil ederek yaptığı araştırmada, ilginç sonuçlara ulaşıldı. Japonya ve Peru gibi ülkelerde kişi başına düşen yıllık baylık tüketiminin 100 kilograma ulaştığına yer verilen araştırmada, bu oranın Türkiye’de 7 kilogram, Erzurum’da ise 4 kilogram olduğuna değinildi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Aras, öğrencilerine yaptırdığı anketin sonuçlarının hayli ilginç olduğunu belirterek, “Yaptırdığımız araştırma göstermiştir ki, Türkiye ve özellikle de Erzurum’daki balık tüketimi, dünya standartlarının çok altında” dedi.
//ERZURUM’DA YILLIK BALIK TÜKETİMİ KİŞİ BAŞINA 4 KİLOGRAM
Su Ürünleri Bölümü öğrencileri, balık etinin, çok zengin bir besin kaynağı olduğunu, bu nedenle fazla tüketilmesi gerektiğini kaydederek, Türkiye’deki yıllık balık tüketiminin, dünya standartlarının çok altında olduğunu ifade ettiler. Su Ürünleri Bölümü öğrencileri olarak Erzurum ilini kapsayan araştırmalarıyla ilgili olarak bilgiler de veren öğrenciler, “Erzurum’daki balık tüketimi, beklenenin çok altındadır. Dünya ortalaması 12, Avrupa Birliği ortalaması 24 kilogram olan balık tüketimi, maalesef ama Erzurum’da yıllık 4 kilogramdır.” diye konuştular.
Yapılan araştırmada, balık etinin sağlık açısından sahip olduğu özellikler de, şöyle sıralandı: “Kalp hastalıkları başta olmak üzere tasni yon önleyici özelliğe de sahip olan balıketi, Japonya ve Peru gibi ülkelerde her yıl fert başına 100 kilogram tüketilmektedir. Avrupa Biriliği ortalaması 24, dünya ortalaması 12 kilogram olan balık, Türkiye’de ise 7 kilogram tüketilmektedir. Erzurum’da balık tüketimi giderek atamasına rağmen istenilen seviyeye ulaşılmamıştır. Erzurum’da 1980 yılında yıllık 400 gram balık tüketilirken 2008 yılında ise, bu rakam 4 kilograma yükselmiştir. Erzurum il sınırları içerisinde yüzde 10’luk nüfus hiç balık tüketmemekte, yüzde 25’i 1- 2 kilogram altında balık tüketmektedir. Yine nüfusun yüzde 15’i 1 ile 2 kilogram arası balık tüketmektedir. Yüzde 15’i 2_4, yüzde 15’i 4_8, yüzde 10’u 8_12 kilogram balık tüketiyor.”