OKTAY FANİ (İHA) - Erzurum’da düzenlenen Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu'na katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, “Bir toprağı canla kanla sularsınız vatan yaparsınız ama o vatan topraklarının üzerinde üretim yapamazsanız çoraklaşır, kuraklaşır, tuzlaşır bu da hoş bir şey değildir” dedi.
Atatürk Üniversitesi, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tema Vakfı ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği tarafından düzenlenen “Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu” Erzurum Palandöken Dağı'ndaki Palan Otel’de başladı.28 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında devam edecek olan sempozyuma 15 üniversiteden, 170 akademisyenin katıldığı öğrenildi.
//ERZURUM SUNUMU
Erzurum'u anlatan fotoğraf sunumu sonrası sempozyumun açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Kantar, Türkiye'nin organik tarım üretimi bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Ümit Gürses ise sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, Tema Vakfı'nın organik tarımı desteklediğini ifade etti.
Gürses, tarımda çoraklaşmayı engellediği ve gıda güvenliğine önemli katkı sağladığı için organik tarımı desteklediklerini hatırlatarak, hidroelektrik santrallerinin nerelere yapılması gerektiğinin saptanması ve buna göre belli bir plan dahilinde yapılmasının doğru olduğunu vurguladı.
//TÖRE ORGANİK TARIMIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Uluslararası Organik Tarım Çalışmaları (IFOAM) Genel Sekreteri Markus Arbenz de IFOM hakkında bilgiler vererek, dünya genelinde yaygınlaşan organik tarım hareketinin önemine değindi.
//'AÇ İNSANLARIN SAYISI ARTTI'
Sempozyumda konuşan Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu Başkanı Markus Arbenz, "Dünyada 1 milyar insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya" dedi. Arbenz, "İnsanların ürünlerde dışardan beslemeyi değil, gıda üretiminde bağımsızlıklarını sağlamak gerekiyor. Son yıllarda bu söylediğiniz denge bozuldu, devamlı aç insanların sayısı arttı. Uluslararası gıda örgütlerinin politikaları endüstriyel tarımı destekledi. Endüstriyel tarımda üretim arttı fakat dağılımda dengesizlik, eşitsizlik oldu. Organik tarım ekolojik prosedüre, doğaya dayalı olan üreticilerin tecrübesi ile yapılan bir sistemdir. Dört farklı prensibimiz vardır. Birincisi sağlık, ikincisi ekoloji, üçüncüsü uyumluluk, dördüncüsü özendir" diye konuştu.
//ORGANİK TARIMDA TÜRKİYE İYİ DE DEĞİL, KÖTÜ DE
Markus Arbenz, dünyada 60 milyon hektarlık alanda organik tarım üretimi yapıldığını, geçmiş yıllara göre organik tarımın gelişme gösterdiğini söyledi. Türkiye'de ise 100 bin hektar alanda organik tarım yapıldığnı kaydeden Arbenz, "Aynı zamanda 15 bin hektarlık alanda yabani anlamda dışardan hıçbir katkı olmadan yapılmış olan bir üretim var. Akdeniz ülkeleri içerisinde Türkiye'ye baktığımızda en iyi de değil, en kötü de değil. Orta sıralarda yer alıyor. Organik tarımda en iyi konumda olan Akdeniz ülkeleri içerisinde İtalya, Slovenya ve İspanya. En kötü konumda olan Cezayir. Dünyada, 1.5 milyonun üzerinde insanın organik tarım yaptığını biliyoruz. Türkiye, 2.5 milyar euroluk ihracat ve 18.6 milyar liralık ithalat yaptı. Bugün marketteki insanların yüzde 80'i temiz bir ürün istiyor. Bu çok önemli bir potansiyel" dedi.
KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre ise konuşmasında organik tarım ürünlerinin yeryüzünde yaygınlaşması ve zenginleşmesiyle birlikte, organik tarımdan beslenen insanların da çoğalacağını söyledi.
//ORGANİK TARIM ZORUNLULUĞU
Organik tarımı destekleyici bir takım teknik ve Mali imkanları oluşturmakta devletlerin ve hükümetlerin görevli olduğunu ifade eden Töre, “Sağlıklı ve yüksek kaliteli gıda elde etmek sadece bir ülkeye mahsus olmaktan çıkmış, uluslararası düzeye gelmiştir” dedi.
KKTC'de organik tarımın 2006 yılında başladığını hatırlatan Töre, şunları kaydetti:
”Tarımdan bir takım faydalar elde edilmesi gerekir. Ama bu alanda eksikliklerimiz, yetersizliklerimiz var. Biz bunların giderilmesi için yoğun gayret sarf ediyoruz. Toprağa sahip olmak yeterli değildir. Toprakta üretim yapmak, kaliteli üretim yapmak çok önemlidir. Bir toprağı canla, kanla sularsınız vatan yaparsınız ama o vatan topraklarının üzerinde üretim yapamazsanız çoraklaşır, kuraklaşır, tuzlaşır bu da hoş bir şey değildir. Onun için gerek ana vatanımızda, gerekse KKTC'de vatan yaptığımız topraklarımızı, kaliteli üretime çevirmek hepimizin görevidir.”
//ILICALI’NIN DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum Organik Tahıl Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, 4 yılda bir düzenlenen organik tarım sempozyumunun dördüncüsünün Erzurum'da düzenlenmesinin önemli olduğunu kaydetti. Ilıcalı, yaklaşık bin kadar davetlinin katıldığı sempozyuma, Dünya Organik Tarım Örgütü Genel Başkanı Markus Arbenz'in de katıldığını ifade etti. Albenz'e Erzurum'u gezdirdiklerini dile getiren Ilıcalı, "Dünyada organik tarımda söz sahibi olan Arbenz Erzurum'un ekolojik yapısına hayran kaldı. Erzurum'un ve Erzurumlunun organik tarıma yönelmesini isteyen Arbenz, 'Erzurum'un kalkınmasının tek yolu organik tarım' dedi. Sempozyumda bölgemiz ve ülkemiz adına önemli sonuçların çıkmasını bekliyoruz." dedi.
//SEMPOZYUMUN BİLDİRİLERİ
Açılış programına Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, TEMA Vakfı mütevelli heyeti üyesi Ümit Gürses, IFOAM direktörü Markus Arbenz, ve KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre ve Türkiye genelindeki çeşitli Üniversitelerden gelen bilim adamları katıldı.
Sempozyum, Dr. Ender Saraç'ın 'Organik Tarım ve İnsan Sağlığı' adlı sunumuyla devam etti.
sempozyumda, Prof. Dr. Uygun Aksoy, Atila Ertem 'Organik Tarım Çalışmalarına Bakış Çağrılı Bildiri'; Prof. Dr. Levent Şaylan 'Küresel İklim Değişikliği ve Organik Tarım Çağrılı Bildiri'; Doç. Dr. Ahmet Bayaner 'Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Organik Tarım Faaliyetleri'; Prof. Dr. Metin Petek 'Organik Hayvansal Üretim'; Prof. Dr. Fikrettin Şahin 'Organik Tarımda Biyoteknoloji ve AR-GE'; Erol Güngör ise 'Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Eko-Okullar' konulu bildirilerini okudu.