KUYUMCULUĞA ÇIRAK OLARAK BAŞLADI, PATRON OLDU
Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan işyerinde ürettiği gümüş ve altın takıları Amerika'ya ihraç eden Yahya Kılıç (56), çıraklıktan başladığı kuyumculukta patron oldu.
ERZURUM’DAN TAKI İHRACAATI
4'ü bayan 30 kişinin çalıştığı iş yerinden yılda 650 bin dolarlık gümüş ve altın takı ihracatı yaptıklarını belirten evli ve üç çocuk babası Kılıç, bundan sonraki hedeflerinin İngiltere ve Almanya pazarı olduğunu söyledi.
YATIRIM İÇİN ERZURUM’u SEÇTİ
Yozgat'ın Sarıkaya İlçesi'ne bağlı Boyalık Köyü'nde kuyumculuk yapan akrabalarının yanında çırak olarak çalışmaya başlayan Yahya Kılıç, askerliğini yaptıktan sonra mesleğini İstanbul'da sürdürmeye karar verdi. Yedi yaşında başladığı ve çok sevdiği gümüş işçiliği nedeniyle ilkokuldan sonra okumayan Kılıç, 20 yıl uluslararası altın şirketlerinde çalıştıktan sonra 1998 yılında emekli oldu. Yaklaşık on aylık bir dinlenme döneminin ardından arkadaşının daveti üzerine Erzurum'a gelen Kılıç, 1999 yılında küçük bir atölyede gümüş takı üretmeye başladı.
ÇİN’LE REKABET HEDEFİ
Teşvik kapsamında bulunan kentte üretilecek gümüş ve altın takılarla Çin'le rekabet edebileceğini düşünen Yahya Kılıç, arkadaşıyla yollarını ayırdıktan sonra Organize Sanayi Bölgesi'nde 700 metrekare alan üzerine kurulu bulunan İron Kuyumculuk San. ve Tic. Ltd. Şti'ni kurdu.
30 KİŞİYE İŞ İMKANI SUNDU
İş yerinde 4'ü bayan 30 kişinin çalıştığını belirten Kılıç, "İlk dönemlerde sermaye ve hammadde sıkıntısı yaşadım. Bu problemleri çözdükten sonra işçi bulmakta sorun yaşadım. Öyle ki 100 kişi kapasiteli atölyeye en fazla 30 işçi bulabildim. Şu an üretilen bir tonluk altın ve gümüş takıların tamamını Amerika'ya ihraç ediyoruz. Ancak satış ağını genişletmeyi ve İngiltere ile Almanya pazarına da girmeyi düşünüyorum" dedi.