YATIRIMCI TEŞVİK YASASI'NIN SONA ERMESİNDEN ENDİŞELİ
Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Yardımcı, 2008 yılında sona erecek teşvik yasası konusunda, yatırımcının endişeli olduğunu ve yeni yasadan yararlanacak sektör sayısının sınırlı olmasının gündemde olduğunu ifade etti.
Üretim ve yatırımın durma noktasına geldiğini belirten Yardımcı, “2008 yılında bitecek olan teşvik yasası yatırımcı açısından büyük bir olumsuzluk oluşturacak, yeni yasa ile bazı sektörlerin kapsam dışı kalacağı belirtiyor. Teşvik yasası doğu ile batı arasındaki fırsat eşitliği sorununun giderilmesi yönünde olmalıdır. Siyasiler bu noktada duyarlı olmalı. Nakliye giderlerinin artması bu konuda önemli bir olumsuzluk. Siyasiler bölgeye daha fazla önem vermeli. Bölgede de birçok işyeri satışa çıkarıldı. OSB şu an ayakta kalma mücadelesi veriyor. Bölgedeki yatırımcı pazarlama, kalifiye eleman ve nakliye sorun yaşıyor. Binlerce kişiyi istihdam etmesi gereken organize sanayi bölgesinde şu an yalnız bin kişi istihdam ediliyor ve ayakta kalma mücadelesi yaşanıyor” dedi.
BÜROKRATİK ENGELLERİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Yatırımcının bürokratik işlemlerinden dolayı yatırım yapma konusunda önemli engellerle karşılaştığını belirten Yardımcı, “Kentin kalkınması için hammadde kaynaklı üretime önem verilmelidir, bu alanda tarım ve hayvancılık önemli bir yere sahip, bunun yanında kolektif çalışma içerisinde olmakta bir diğer unsur. Yatırımcı birlik ve beraberlik içinde olmalı, Erzurum’un gerçekten ihtiyacı olan ürünlerin üretilmesi sağlanmalıdır, kentin iklim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır bölge bazında verilecek fizibilite çalışmalarına imza atılmalıdır Yatırımcı bürokratik işlemlerden dolayı zor bir süreç yaşıyor. Bürokratik engellerin kaldırılması gerekiyor” dedi.
DÜŞÜK KAPASİTELİ ÜRETİM
Bölgede ki işletmelerin düşük kapasite ile üretim gerçekleştirdiğini belirten Yardımcı, “Bölgede ki yatırımcılarımızın sorunlarını aşaması için bir diğer konuda kolektif çalışma ruhuna önem verilmesi. Bu konuda çekememezlik gibi olumsuzlukların bir tarafa bırakılmasını istiyoruz. Bu amaçla halka açık işletmeler kurulabilir. Erzurum’da üretilen ürünlerin tüketilmesi, üretimini devamlılığı açısından önemli bir yere sahip, bu noktada Erzurumlulara büyük görevler düşüyor. Bu konuda gereken duyarlılığın olmadığını görüyoruz. “ne de olsa doğu da üretilmiş” gibi bir ön yargı var ve bu ön yargının aşılması gerekiyor. Kendisini ispatlamış, kalite açısından istenilen kriterlere uygun bir çok firma bulunuyoBölgemizde ki fabrikalar yüzde 30 kapasite ile faaliyetlerini sürdürüyorlar. Binlerce kişinin istihdam edilebileceği bölgede maalesef sadece bin kişi istihdam ediliyor ve yatırımcı özellikle pazarlama konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntının aşılması için ihracata yönelik pazarlama stratejileri geliştirilmeli, yatırımcı dış pazarlara açılabilmelidir” diye konuştu.