İnşaat Sektörü Durgunluk Sürecinde
Kamu kurum ve kuruluşlarınca geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen yapım işlerinin Erzurum dışındaki müteahhit firmalara verilmesi, inşaat sektörü ve bağlı iş kollarını olumsuz yönde etkiledi.Erzuru m’da yaz mevsimlerinin lokomotif sektörü olan inşaat, her yıl biraz daha düşüş kaybı yaşıyor. İşlerin düşmesine sebep olarak, yapım işleri ihalelerini alan Erzurum dışındaki müteahhit firmalar gösterilirken, söz konusu firmaların, lojistik tüm ihtiyaçlarını dışarıdan temin ettikleri öğrenildi.
SEKTÖR 2008’DEN DE UMUTLU DEĞİL
Erzurum’da inşaat malzemeleri satışı yapan Hayrettin Aydemir isimli esnaf, geçtiğimiz yılın sektör açısından çok sönük geçtiğine işaret ederek, 2008 yılından da pek umutlu olmadıklarını dile getirdi. 2007 yılında inşaat sektörünün piyasan talep ettiği malzeme oranının yarı yarıya düştüğüne dikkati çeken Aydemir, “Geçen yıl yapım ihalelerinin neredeyse tamamı Erzurum dışındaki müteahhit firmalara bırakıldığı için piyasadan malzeme temininde ciddi düşüşler görüldü. Bu firmalar, tüm lojistik ihtiyaçlarını, Erzurum dışından temin ettiler. Bu da haliyle bizim sektörü olumsuz yönde etkiledi” dedi.
DURGUNLUK, SEKTÖRE BAĞLI İŞ KOLLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Yaşadıkları iş kaybının yanında inşaat malzemelerine yapılan zamların da kendilerini olumsuz yönde etkilediğini anlatan Hayrettin Aydemir, piyasada talep olmadığı gibi, artış gösteren fiyatlar yüzünden iş kaybının yükselişe geçtiğini dile getirdi. Erzurum’da yaz mevsimlerinde faal halde olan tek sektörün inşaat olduğuna vurgu yapan Aydemir, “Sektörü sadece çimento ve demirle sınırlı tutmak yanlış olur. Bu sektöre bağlı çok sayıda iş kolu var. Nakliyecisi de bu sektörden ekmek yiyor, marangozu da kazanıyor. Ama geçen yıl inşaat sektöründeki durgunluk yüzünden Erzurum’daki bütün bağlı iş kolları mağdur oldu. Aynı durgunluğun bu yıl artması korkunu taşıyoruz. Çünkü işaretler o yönde” diye konuştu.
YAPIM İŞLERİ İL DIŞINA VERİLİNCE
Yapım işlerinin Erzurum dışındaki müteahhit firmalarca gerçekleştirilmesine imkan tanınmaması çağrısında bulunan Erzurumlu esnaf Hayrettin Aydemir, bu durumun devam etmesi halinde çok sayıda iş kolunda kan kaybı yaşanacağını dile getirdi.
“Hem fiyatlar artıyor, hem de piyasadan talep yok” diyen Aydemir, “Erzurum’daki yapım işlerini alan yabancı müteahhit firmalar, tüm lojistik ihtiyaçlarını dışarıdan temin ediyorlar. Çoğusu işçisini bile yanında getiriyor. Erzurum’un durumu zaten ortada, buna göz yumulmamalıdır” şeklinde konuştu.
İNŞAAT MALZEME FİYATLARI GEÇEN YILA GÖRE ARTIŞ GÖSTERDİ
Öte yandan havaların ısınmasıyla birlikte inşaat sektörünün de harekete geçtiğini belirten Hayrettin Aydemir, “Daha inşaatlar başlamadan zam yağmuru başladı” diyerek, demirden çimentoya, alçıdan kirece varıncaya kadar her türlü inşaat malzemesinin fiyatlarında yükseliş olduğunu kaydetti.
Aydemir, geçtiğimiz hafta itibariyle çimentonun 7,5 YTL, demirin tonunun bin 500 YTL olduğunu söyleyerek, “Demirin tonu geçen yıl 860 YTL idi, çatı sacının tonu ise bin 800 YTL’den 2 bin 200 YTL’ye çıktı. Kirecin kilogram fiyatı geçen yıl 3,5 YTL iken, bu yıl 5 YTL oldu. Tuğlanın tanesi geçen yıl 30 Ykr idi, şu anda 50 Ykr’den satıyoruz. Alçının kilogram fiyatı 7 YTL’den 9 YTL’ye fırladı. Bu durum şu anlama geliyor; geçen yıl 60 bin YTL’ye mal olan bir daire, aynı malzeme ve işçilikle bu yıl 80 bin YTL’ye mal oluyor.” diye konuştu.