Türkiye'nin Tescilli İlk Yem Bitkileri Üretildi
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) tarafından doğal ortamda bulunan bitkiler kullanılarak geliştirilen 2 farklı yem bitkisi, Tohumculuk Tescil ve Sertifikasyon Müdürülüğünce tescillendi.
DATAE tarafından yaklaşık 4 yıl önce başlatılan çalışmalar kapsamında üretilen ''Tavlaş ve Dadaş'' adlı verilen yem bitkilerinin tanıtımı, düzenlenen basın toplantısı ile yapıldı. DATAE Müdürü Şerafettin Çakal, yaptığı konuşmada, enstitünün bugüne kadar buğday, patates, nohut, buğday, yonca, korunca, fasulyede 21 çeşit geliştirdiklerini söyledi.
DADAŞ VE TAVLAŞ BİTKİLERİ
Son olarak ise 'Dadaş ve Tavlaş' adını verdikleri iki yem bitkisi geliştirdiklerini ifade eden Çakal, ''7 Nisan tarihinde de Dadaş ve Tavlaş Çayır Gülleri, Tohumculuk Tescil ve Sertifikasyon Müdürülüğünce tescillendi. Bundan sonra geliştirdiğimiz yem bitkilerinin üretimini yapacağız. Yerli ve yabancı özel sektörden de talep gelmesi halinde Dadaş ve Tavlaş Çayır Güllerinin tohumlarını onlara da satacağız. Bitki tohumlarının üretilmesi için isim hakkını da satacağız'' diye konuştu.
TOHUMCULUK SEKTÖRÜ
Çakal, tohumculuk sektörünün dünyada 30 milyar dolarlık dev bir endüstri haline geldiğini, son dönemdeki gelişmelerle sektörün Türkiye'de ise 400 milyon dolarlık bir hacme ulaştığını söyledi.
Türkiye'de tohum ithalatının 34 bin ton, ihracatının ise 21 bin ton olduğunu kaydeden Çakal, şöyle konuştu: ''Ülkemiz yem bitkisinde büyük oranda dışa bağımlıdır. Uygulanan teşviklerle son yıllarda özellikle bölgemizde yem bitkisi ekimi artmıştır. Ancak bu yeterli değildir. Bir çok yem bitkisinin gen kaynağı ülkemizde olmasına rağmen tarımda ihtiyaç duyulan tohumlar maalesef geliştirilememiştir. Tohumluk ihtiyacı ise yurt dışından ithal edilerek karşılanmıştır.''
İTHAL TOHUMLARDA SORUN
İthal edilen tohumlarda ise büyük sorunların yaşandığını kaydeden Çakal, ''Çünkü her ülke kendi özel şartlarına göre tohum geliştiriyor, değişik koşullarda ise aynı tohum hayal kırıklığı yaşatmaktadır. Bunun sonucunda büyük verim kayıpları ortaya çıkmakta hem üretici hem de ülke zarar uğramaktadır. Hedefimiz yem bitkisi tohumunda ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmaktır. Tarımımızı rekabet gücü yüksek uluslararası bir aktör haline getirmenin yolu tohumculuktan geçmektedir'' şeklinde konuştu.
YONCAYA ALTERNATİF
Enstitüde görevli Ziraat Mühendisi Uğur Şimşek ise yüzde 15 protein oranına sahip olan Dadaş ve Tavlaş Çayır güllerinin, yoncaya alternatif olduğunu söyledi. Söz konusu bitkilerin soğuk havaya karşı dayanıklı olduğunu kaydeden Şimşek, ''Ürettiğimiz bitkiler yılda 2-3 kez biçime geliyor. Organik madde oranı yüzde 82'dir. Yeşil ot verimi dekardan 8 bin 80, kuru ot verimi ise dekarda bin 611 kilogramdır'' dedi.
VALİ GÜVENÇTEN TEŞEKKÜR
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç ise enstitünün takdir edilecek bir çalışmaya imza attığını belirterek, ''Yıllar önce yapılması gereken çalışmalar maalesef bugünlere kalmıştır. Geç de olsa yapılan bu başarılı çalışmadan dolayı enstitü çalışanları tebrik ediyorum'' şeklinde konuştu.