5. ULUSAL BAHÇE BİTKİLERİ KONGRESİ BAŞLADI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya, üretilen meyve ve sebze ihracının çok az olduğuna dikkat çekti. Türkiye 5. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Atatürk Üniversitesi Rektörlük binasında düzenlenen törenle başladı.
Prof. Dr. Kaya, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, meyve ve sebze ihracatının artırılması gerektiğini belirterek, bu ürünlerin ihracatının önündeki en büyük engelin, 'pestisit kullanımı ve biyolojik mücadele eksiklikleri' olduğunu ifade etti.
Meyve ve sebze ihracatının artırılması için çeşitli çalışmaların yapılması gerektiğini kaydeden Kaya, ''Gıda işlenmesi yönünde ciddi çalışmalar yapılmalı. Meyve ve sebze ihracatını artırmak için güzel ve koruyu ambalajlama yöntemleri kullanılmadır'' diye konuştu.
TARIM SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muharrem Güleryüz de tarım sektörünün önemine dikkat çekerek, tarımsal üretimi yeterli olmayan ülkelerin uzun süreli bir kalkınmayı gerçekleştiremeyeceğine vurgu yaptı.
Türkiye'de 100'e yakın meyve yetiştirildiğini anlatan Güleryüz, Türkiye'de bahçe bitkileri üretiminin sürekli arttığını ve bu potansiyelin iyi değerlendirilmesinin önemini belirtti.
Bahçe bitkilerinin yüksek kaliteli ve pazarlamaya uygun planlı üretimin gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydeden Güleryüz, ''Bahçe bitkilerinde dış pazarda marka yaratmalıyız'' dedi.
KONGREDE ÖNEMLİ BİLDİRİLER SUNULUYOR
Bahçe Bitkileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Tanrısever de konuşmasında, uluslararası bahçe bitkileri kongresi düzenlemeyi hedeflediklerini anlattı.
Öte yandan kongrenin bugün yapılan kısmında Prof. Dr. Nurettin Kaşka tarafından Türkiye meyveciliğinde yeni hedefler, Prof. Dr. Attila Günay tarafından organik sebze yetiştiriciliği, Prof. Dr. Fuat Ergenoğlu tarafından da bir salkım üzüm çağrılı bildirileri okundu.
Prof. Dr. Mithat Özsan'ın oturum başkanlığını yaptığı 1. oturum'da da Bekir Şan, Hatice Dumanoğlu, Nurdan Güneş, Veli Erdoğan, Ahmet Aygün tarafından Ankara armudu klonlarında çekirdek sayısı ile bazı meyve özellikleri arasındaki ilişkiler, Yakup Özkan, Mehmet Şimşek tarafından Dünya'da bodur elma yetiştiriciliğinde kullanılan terbiye sistemleri ve Türkiye'deki durum, Elmas Özdemir, Murat İsfendiyaroğlu, tarafından Ayvalık yağlık zeytin çeliklerinin oksin enjekte edilmiş fenolformaldehit köpükte köklenmesi, Muharrem Özcan, tarafından Türkiye çay yetiştiriciliğinin mevcut durumu, sorunları ve çözüm yolları, Rafet Aslantaş ve Muharrem Güleryüz, tarafından da bazı badem genotiplerinin dormant tomurcuklarında sıcaklık eksotermlerinin belirlenmesi anlatıldı.
274 poster bildirisinin de sunulacağı kongre, 7 Eylül'de sona erecek.