Bakanlık yetkilileri hastaneyi inceledi
Sağlık Bakanlığı tarafından Erzurum'da yapımı devam eden 400 yataklı Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dün Sağlık Bakanlığı’ndan gelen heyet tarafından incelemeye alındı. 9 şiddetindeki bir depremden bile etkilenmeyecek olan hastanenin denetimini yapan heyet, hastanenin son durumunu değerlendirecek.
Sağlık Bakanlığı tarafından Erzurum’da yaptırılan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye'nin en sağlam binası olarak inşa ediliyor. Yaklaşık 50 milyon dolara mal olacağı vurgulanan 400 yataklı hastane inşaatında, binanın temeli depremin şiddetini 5'de bir oranında indiren ve her biri 8 ile 25 bin dolar arasında değişen 386 izalatörlerle donatılıyor.
BAŞBAKAN JAPONYA’DA GÖRDÜ, ERZURUM’DA UYGULANIYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Japonya'da gördükleri sismik izalatör sistemini Türkiye'de de uygulamaya karar verdiklerini ve bunu ilk olarak Erzurum'a yaptırılan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kullanılmasını istediklerini anlatan Kur İnşaat Ticaret ve Sanayi A. Ş Proje Müdürü Kadir Ceylan, hastanenin depreme dayanıklılık bakımından Türkiye'nin en sağlam binası olduğunu savundu. Ceylan, toplam 386 izalatör kullanılan dünyanın üçüncü binasını inşa ettiklerini belirterek, 1995 yılında Japonya'nın Kobe kentinde meydana gelen 7 şiddetindeki depremin ardından sismik izalatör sisteminin geliştirildiğini söyledi.
JAPONYA MODELİ ÖRNEK ALINDI
Japonlar'ın Kobe depreminin ardından geliştirdiği sismik izalatör sistemi sayesinde depremin şiddetini minimuma indirildiğini kaydeden Ceylan, klasik yöntemlerle yapılan yüksek binalarda üst katlara doğru titreşimin arttığını ve binalarda büyük hasarlar meydana geldiğini hatırlattı. Proje Müdürü Ceylan, "İzalatörlü binalarda titreşim minimuma indirilerek depremin etkisi beşte bir düzeyine indiriliyor. Böylelikle bina depremden korunduğu gibi bina içerisindeki donanım ve cihazlarda korunum olmaktadır. İzalatör hesaplarında bölgede olabilecek en büyük deprem ve 2 bin 500 yılda gerçekleşen deprem etkisi ile Uluslararası Yapı Yönetmeliği kriterleri göz önüne alındı. Bu sistem binanın maliyetine yüzde 10 oranında ek maliyet getiriyor." dedi.
9 ŞİDDETİNDEKİ DEPREMDE AMELİYAT
Altı katlı ve 106 bin metrekare alana inşa edilen hastanenin iki ayrı temel üzerine oturtulduğunu ifade eden Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Demircioğlu ise, binaya uygulanan sistemle ilgili şu bilgileri verdi: “İzalatörlerin iki temel arasına monte ediyoruz. İlk atılan temelin üzerine bir masa genişliğinde bulunan izalatörleri yerleştiriyoruz. İçi kurşun dolu kavucuklarla yapılan bu izalatörlerin üzerine binanın ikinci temelini atıyoruz. Bu izalatörler meydana gelen depremin şiddetini doğu, batı, kuzey, güney yönlerine doğru 55 santim esneyerek üst katlara yansıtmıyor. Böylece zeminde yaşanan depremi üst katlar hissetmiyor. Hastane temeline koyduğumuz 386 izalatörle Türkiye'nin en sağlam binası ve hatta dünyada üçüncü sırada gelebileceğini rahatlıkla söyleyebiliyoruz. İşte bu nedenle 9 şiddetindeki depremde bile hekimlerimiz ameliyatlarına bile devam edebilecek.”.
Hastane binasının temelinde kullanılan 386 izalatöre 5 milyon dolar harcandı. 2007 yılında teslim edilmesi beklenen hastane, Türkiye'de örnek olarak gösteriliyor. Bilim adamlarından Müteahhitlere kadar herkes tarafından ziyaret edilen binada, bilim adamları ve Müteahhitler izalatörler hakkında bilgi alıyorlar.