BELDES YATIRIMLARI HIZ KAZANDI
ERZURUM'DA 27 BELDEYE 3.5 MİLYON YTL BELDES ÖDENEĞİ
Hükümetin bu sene uygulamaya koyduğu Beldes projesi için Erzurum Valiliği'nde bir toplantı yapıldı. Nüfusu 10 binin altında olan belde ve ilçe belediye başkanlarının katıldığı ve Vali Yardımcısı Mustafa Şahin'in başkanlık yaptığı toplantıda ödeneklerin aktarılması, kullanım alanları ve esasları üzerinde duruldu.
Toplantıda Beldes hakkında bilgiler veren Vali Yardımcısı Mustafa Şahin Beldes'in amacının, nüfusu 10 binin altında bulunan belediyelerin (büyükşehir ilçe ve ilk kademe belediyeleri dahil olmak üzere) alt yapı ihtiyaçlarının giderilmesi ve bu belediyeler tarafından sunulan mahalli müşterek nitelikli hizmetlerin kalite ve standartlarının yükseltilmesi olduğunu söyledi.
BELEDİYELERİN ALT YAPI SORUNLARI GİDERİLECEK
Şahin, Beldes projesi ile nüfusu 10 binin altında bulunan belediyelerin içme suyu ve yol altyapıları yatırımlarının yapılması ve bu amaçla ihtiyaç duyulacak malzemelerin temini ile şebekeli içme suyu tesisi bulunmayan belediyelere İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından içme suyu tesisi yapımının gerçekleştirilebileceğini kaydetti. Şahin, söz konusu projeyle 300 milyon YTL tutarındaki ödenek Türkiye genelindeki belediyelere aktarılacağını bildirdi.
ÖDENEKLER NÜFUSA GÖRE BELİRLENDİ
Vali yardımcısı Şahin ödeneklerin belediyeler bazında dağılımında öncelikle her belediye için 60 bin YTL ödenek ayrıldığını, kalan miktarın ise belediyeler arasında nüfus büyüklüğüne göre ağırlıklandırılarak dağıtıldığını söyledi.
Şahin, Şebekeli içme suyu tesisi bulunmayan belediyelerin içmesuyu tesislerinin yapımı için ayrıca Maliye Bakanlığı bütçesinde yer alan yedek ödenekten toplam 30 milyon YTL tutarında bir ödeneğin İller Bankası Genel Müdürlüğü'ne aktarılmak üzere tahsis edildiğini bildirdi.
ÖDENEKLER BELDES HESABINDA TOPLANACAK
Şahin:”Söz konusu ödenek, İller Bankası Genel Müdürlüğü hesaplarına transfer edilmek üzere Maliye Bakanlığınca Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bütçesine aktarılmıştır. Belediyelere tahsis edilen ödenekler, belediye ve ilgili kaymakamlık veya valilik tarafından müştereken açılan özel Beldes hesabına aktarılacaktır. Bu hesap sadece bu proje kapsamındaki ödemeler için kullanılacak, ödemeler belediye başkanı ve ilgili kaymakam veya valinin müşterek imzası ile yapılacaktır. Harcamalar belediyelerin tabi olduğu mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılacaktır.” açıklamasını yaptı.
YATIRIMLARIN PLANLANMASI
Belediyelere tahsis edilen ödeneklerin Maliye Bakanlığı tarafından mevsim şartları da dikkate alınmak suretiyle Mayıs ve Temmuz aylarında Beldes hesaplarına iki eşit dilim halinde aktarılacağını ifade eden Vali Yardımcısı Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü:” Beldes kapsamında yürütülen yatırımların planlanması, projelendirilmesi, maliyetlendirilmesi ve önceliklendirilmesine ilişkin çalışmalarda belediyelerin imkânlarının yetersiz kalması durumunda valiler tarafından; il özel idaresinde, diğer belediyelerde ve bakanlıkların taşra teşkilatında çalışan personeli görevlendirilecek ve koordinasyonu sağlanacaktır. Bu Kararda yer alan ödeneklerin izlenmesi, değerlendirilmesi ve denetimini yapmak üzere; Başbakanlık Müsteşarının başkanlığında, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarından oluşan ve üç ayda bir toplanacak olan İzleme Kurulu oluşturulacak ve İzleme Kurulunun sekretarya hizmetleri Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nce yürütülecektir. Proje gerçekleşmelerinin yerinde incelenmesi için gerektiğinde İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı temsilcilerinin yer aldığı ekipler tarafından izleme ziyaretleri gerçekleştirilecektir. Yatırım projelerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanması ilçelerde kaymakamlar, il genelinde ise vali tarafından yürütülecektir”
EN FAZLA ÖDENEK NARMAN’A
Beldes projesi kapsamında Erzurum'a yaklaşık 3.5 milyon YTL ödenek ayrıldı. Nüfus ağırlığına göre en fazla ödenek 202 bin 157 YTL ile Narman ilçesine ayrılırken, en az ödenek de 90 bin 400 YTL ile İspir'in Çamlıkaya Beldesine ayrıldı.
3.5 milyon YTL'lik ödenek dağılımı diğer beldelere göre ise şu şekilde yapıldı. Kandilli 108 bin 609, Yeniköy 93 bin 976, Çat 172 bin 922, Yavi 123 bin 132, Dumlu 173 bin 489, Dadaşköy 100 bin 308, Halilçavuş 100 bin 954, Maden Köprübaşı 92 bin 684, Kopal 127bin 007, Karayazı 166 bin 307, Köprüköy 118 bin 469, Yağan 94 bin 433, Şekerli 128 bin 298, Pazaryolu 136 bin 17, Olur 111 bin 523, Alvar 109 bin 160, Şenkaya 117 bin 902, Paşalı 94 bin 212, Tekman 160 bin 022, Bağbaşı 152 bin 556, Tortum 184 bin 515, Şenyurt 133 bin 670, Serdarlı 136 bin 458, Pehlivanlı 129 bin 543, Uzundere 135 bin 843 YTL. Bu arada Erzurum'da nüfusu 10 binin altında olan toplam 27 belde ve ilçe Beldes kapsamına alındı.