KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARINI DESTEKLEME PROGRAMINDA
ERZURUM ÖNDE
Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, ''Doğu Anadolu'da, projesi Bakanlığımız tarafından en fazla kabul gören il Erzurum'dur'' dedi.
Erzurum Ticaret Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleştirilen, ''Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı'' kamuoyu destek toplantısında konuşan Erdoğan, Erzurum'daki tarım ve hayvancılık alanlarında yaşanan sıkıntılara değindi.
ERZURUM PROJE ÜRETEN İL KONUMUNDA
Erdoğan, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı'nın, hibe destek programı olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Proje kapsamında ekonomi ve altyapı alanlarında olmak üzere, üreticiye destek sağlıyoruz. 2006 yılında birinci etap çalışmaları sonunda bize sunulan 13 projeden 9'unu bakanlığa gönderdik. Bu projelerden 5'i kabul edildi. İkinci etap çalışmalarımızda ise 17 projeden 16'sı bakanlığımız tarafından kabul edildi. Doğu Anadolu'da, projesi bakanlığımız tarafından en fazla kabul gören il Erzurum'dur.
Erdoğan ayrıca, proje kapsamında Erzurum ekonomisine 2006 yılında 3 milyon 147 bin YTL ekonomik gelir sağlandığını belirterek, 2007 yılında ekonomi ve altyapı desteğinin yanında makine ve ekipman yardımlarının da ilave edileceğini ifade etti.
Toplantıda ayrıca katılımcılara, proje kapsamında hazırlanan ''Çitçi El Kitabı'' dağıtıldı.
“ERZURUM’DA EN BÜYÜK SORUN HAYVAN ISLAHIDIR”
Atatürk Üniversitesi (AÜ), Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yavuz Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme projesi kapsamında yürütülen ''Büyükbaş Hayvan Islahı''nın 2005-2010 yılları arasını kapsayan uzun vadeli bir çalışma olduğunu söyledi.
''Erzurum'da ekonomik anlamda en önemli problemlerden birisi hayvan ıslahıdır'' diyen Yavuz, şöyle devam etti: ''Projemiz Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi ve Tarım İl müdürlüğü bileşeniyle yürütülen bir çalışmadır. Erzurum ekonomisinde tarım tarım alanında ise hayvancılık büyük yer tutuyor. Bölgemizde hayvancılık kültürümüz de var ancak önemli bir bilgi açığı sorunuyla karşı karşıyayız. Hedefimiz çiftçimizi bilinçlendirerek, büyükbaş hayvan ıslahını sağlayabilmek.''
Yavuz, üretimde maliyetin artması, et ve süt kalitesinin azalması gibi nedenlerden ötürü piyasa kaybının yaşandığına dikkat çekerek, erken, geç otlatma nedeniyle de en önemli avantaj olan meraların yeterli düzeyde kullanılamadığını sözlerine ekledi.