TÖRÜNER’E TEPKİ
Ulusal Bir gazetenin köşe yazarı Yaman Törüner’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kaleme aldığı ve Erzurum başlığını taşıyan yazının içeriği, kentte, Erzurum’a asılsız itham ve talihsiz tariflerle örülü bir yazı olarak değerlendirildi. Tepkilerde, Törüner’in ifade ettiği Erzurumla, gerçek Erzurum’un örtüşmediği, Törüner’in Erzurum’a haksızlık ettiği belirtildi.
ERZURUM CUMHURİYETİN KURULDUĞU İL
Törüner’in yazısında Erzurum’a haksız ve yakışıksız ithamların bulunduğunu belirten vatandaşlar, tepkilerini:”Erzurum Cumhuriyetin kurulduğu ildir. Bu il eğer yazarın iddia ettiği gibi bir görüntü içerseydi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu şehrin fahri hemşehrisi olur muydu? Erzurum Cumhuriyet şehridir. Yazarın hatırasını anlattığı yıl da dahil, bu il her zaman çağdaşlığın, hoşgörünün ve tarihi geleneklerin iç içe olduğu, modern yaşamın sergilendiği bir il olmuştur.” Sözleriyle ifade ettiler.
BAŞKAN KÜÇÜKLER; “HER ÖNEMLİ VATAN OLAYINDA ERZURUM VARDIR”
Yaman Törüner’in yazısına Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler büyük tepki gösterdi. Her önemli vatan olayında Erzurum’u yüzlerin çevrildiği bir bölge olarak gösteren Başkan Küçükler, şunları söyledi: “Erzurum, önemli vatan olaylarında yüzlerin çevrildiği mübarek bir beldedir. Bu yüzdendir ki, Atatürk Erzurum’u ışık, Erzurumluyu güvenilir ve mert gördüğü için cumhuriyetin ilk temellerini bu kentte atmıştır. İhram içinde göründüğü kadınlar ise Türk’ün destan yeri Aziziye’de, Mecidiye’de düşmana karşı koyan analarımız, bacılarımızdır. Yaman bey, hamuru insan sevgisiyle yoğrulan Erzurum ve Erzurum insanını tanımamaktadır. Bu toprakların her karışı şan ve şeref kokar. Sayın Törüner’i Erzurum insanından özür dilemeye davet ediyorum.”
ERVAK: TÖRÜNER’İN İFADELERİ TALİHSİZDİR
Törüner’in yazısının içeriği Erzurum’da tepkiyle karşılandı. Erzurum Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Güzel, “Sayın Törüner, Erzurum’a haksızlık yapmış ve talihsiz yakıştırmalarda bulunmuştur.”ifadeleriyle tepki koydu. Yazarın hatıralarını anlattığı 1973 döneminde Erzurum’un çağdaş görünümden uzak olduğu iddialarının asılsız olduğunu kaydeden Güzel: “Erzurum 1930 yıllarında Belediye Meclisinde kadın üye bulunduran tek ildir. Erzurumlu kadın, ister geleneksel isterse de çağdaş kıyafetler içinde bulunsun, her zaman özgür olmuştur.. Yazarın çok çirkin biçimde “çuval” olarak tarif ettiği giysi, geleneksel bir Anadolu giysisidir. Anadolu’nun değişik yörelerinde geleneksel kıyafetler vardır, ehram da bunlardan birisidir. Törüner, gelenekselliği eleştirirken ölçü dışına çıkmış ve bu kıyafetleri kullanan Anadolu kadınına hakaret etmiştir” dedi.
TÖRÜNER’İ ERZURUM’A DAVET EDİYORUZ
Milli kahraman Nenehatun’un da ehram giydiğini, bunun gelenekselliği ve tarihsel bir giysiyi tarif ettiğini söyleyen Güzel, “Topal Gülizar, Name hatun, Kara Fatma, yani Aziziye Kahramanları olan ve Türk tarihinde destan yazan Dadaş anaları da ehramlıydı. Onlara çuval giydirmek kimin haddi ve hakkıdır? Kimsenin Erzurum’u hafife alma hakkı yoktur. Anadolu’nun yüreği Erzurum’da atar. Ehram dadaş analarının geleneksel giysisidir. Erzurum, geleneksellikle çağdaşlığın mükemmel bir sentez oluşturduğu, Anadolu’nun yüreği bir ildir. Erzurumluları geleneksellikleri çerçevesinde eleştiren ve inciten Sayın Törüner Erzurumlulardan özür dilemelidir.”şeklinde açıklama yaptı.