DADAŞKENT'TE “KADIN HAKLARI” ELE ALINDI
8 Mart Dünya Kadınlar Günün dolayısıyla Dadaşkent Belediyesi ve Ak Parti Dadaşkent Belde Kadın Kolları tarafından bir program düzenlendi.
Dadaşkent Belediyesi Düğün Salonu’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını AK Parti Dadaşkent Belde Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Hatice Göktaş yaptı.
Beldede sosyal ve kültürel faaliyetlere canlılık kazandırmak amacıyla tüm önemli günlerde çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Göktaş, Dadaşkent Belediye Başkanı Vahdettin Yaylalı’ya eğitim amaçlı sosyal ve kültürel faaliyetlere verdiği desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Toplantıda daha sonra Erzurum Barosu avukatlarından Selcen Karagöl ve Tuba Çetin kadınlara kanuni hakları konusunda bilgiler verdiler.
Avukat Selcen Karagöl, programa katılan bayanlara 4320 sayılı yasa hakkında bilgiler verdi. 4320 sayılı yasanın aile içinde diğer fertler tarafından şiddet gören tüm bireyler için geçerli bir yasa olduğunu belirten Karagöl, “Toplumumuzda ekseriyetle kadınların aile içi şiddete maruz kalmaları kadınların bu yasayı bilmeleri ve şiddete maruz kalmaları halinde neler yapabilmeleri açısından önem arz etmektedir. Kadına yönelik şiddet ülkemizde 1980’lerde gündeme girmiştir. Toplumun bu konuda duyarlılığının geliştirilmesi için konferanslar, paneller düzenlenmiş ve yapılan çalışmalar sonucu ‘Kadına Yönelik Şiddet’ görünür kılınmıştır. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de aile içi şiddetten en fazla kadınlar etkilenmektedir. Toplumun yarısını oluşturan kadınların büyük bir bölümünün şiddete uğraması, anayasamızda toplumun temeli olduğu kabul edilen ailenin dolayısıyla giderek toplum yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu’nun yaptırdığı bir araştırma sonucuna göre, ailelerin yüzde 34’ünde fiziksel şiddet, yüzde 54’ünde sözlü şiddetin uygulandığı ve ev içi şiddetin yoğun olarak yaşandığı açıklanmıştır. Uluslar arası hukuk alanında yaşanan gelişmeler ve aile içi şiddetin korunmasını güvence altına alan Anayasa’nın 41. maddesi de göz önünde tutularak, bu tür olumsuzlukların önüne geçebilmek için iç hukukumuz açısından büyük önem taşıyan özel bir yasanın çıkarılması sağlanmıştır. 14 Ocak 1998 tarihinde 4320 sayılı ‘Ailenin Korunmasına Dair Kanun’ kabul edilerek bu önemli adım atılmıştır. Yasanın adı her ne kadar ‘Ailenin korunması’ ise de içeriğinde esas itibariyle kadının şiddetten korunması amaçlanmış olduğu görülmektedir.” şeklinde konuştu.
Avukat Tuba Çetin ise, Türk Medeni Kanunu’nda kadınların sahip olduğu haklar konusunda katılımcılara bilgiler verdi.
Toplantı sonunda AK Parti Belde kadın kolları yönetimi tarafından hanımlara gül dağıtıldı.