ORGANİK TARIMA RAĞBET VAR
Organik tarım danışma merkezi çiftçilerin akınına uğruyor. Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, faaliyete geçen organik tarım danışma merkezi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Organik tarım danışma merkezi çiftçilerin akınına uğruyor Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, faaliyete geçen organik tarım danışma merkezi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Ilıcalı merkez hakkında şu bilgileri verdi; “Organik Tarım Danışma Merkezi AB den alınan desteklerle; Türkiye de ilk kez kurulan ve uygulanan bir projedir. Proje kapsamında Pilot il olarak Erzurum seçilmiş 400 metrekare bir ofiste 4 eğitilmiş ziraat mühendisi eğitim salonları ile faaliyete başlamıştır. AB ülkelerinde Organik Tarım konusunda uzmanlar, eğitici ziraat mühendisleri ve üreticiyi eğitmektedir. Üreticiler üretimden pazarlamaya kadar tüm Organik Tarım usulüne göre bilinçlendirilmektedir. Proje kapsamında, Türkiye de tüketicinin bilinçlendirilmesi ile yaygın olan Organik Ürünlerin pahalı olduğu fiyat farkının aracı pazarlama şirketlerinden kaynaklanması ile büyük marketlerin organik ürünlerin pazarlanması için talep ettikleri raf bedellerinden kaynaklanmasının çözümlenerek uygun fiyatla pazara sunulmasıdır. Bölge farkı gözetmeksizin Türkiye de üretilen tüm sertifikalı ürünlerle uluslar arası organik tarım fuarlarına katılmak ve Pazar bulmak bulunan pazarların Web aracılığı ile üreticilere duyurmak. Türkiye de dağınık olarak üretim yapan Organik ürün üreten üreticilerin birleşip dayanışmasını sağlayarak, sorunlarını çözmek, çözülmeyen sorunları ilgili ve yetkili yerlere iletmek ihtiyaç halinde üreticinin bizzat işletmesine teknik personel göndermek, hazırlayacağı projelerine destek vermek, ücretsiz danışmanlık yapmak.
Türkiye genelinde Organik üretim yapan üreticilerden guruplar oluşturarak yurt dışı toplantılara, Organik üretim yapan işletmelere götürmek IFOAM ile ilişkileri güçlendirerek Türkiye de Organik Tarımın gelişmesini sağlamak” dedi.
ORGANİK TARIMIN AMAÇLARI
Organik tarımın amaçlarına değinen Ilıcalı, “Toprağın biyolojik ve mineralojik yapısının korunması ve içindeki biyolojik yaşamın dengesinin yeniden tesisi, eksilen organik maddenin yeniden kazandırılması, çölleşme ve bataklaşmanın önlenmesi yoluyla toprak verimliliğini uzun dönemde korumak ve geliştirmek, Doğal floranın ve faunanın korunmasını sağlayarak genetik çeşitliliği devam ettirmek,.Tarımsal faaliyetten kaynaklanabilecek her türlü kirliliği önleyerek, iklim değişikliğinin önlenmesi ve sera etkisinin azaltılmasına katkıda bulunmak,
Sentetik tarımsal girdilerin, toprak üstünde yaşayan canlılarınbitki, hayvan, insansağlığı üzerinde yarattığı tehditleri ortadan kaldırmak, Doğayı tahrip eder biçimde değil, doğa ile uyum içinde çalışmak, Tarımsal üretimde mümkün olduğu kadar bölgesel
kaynakları kullanmak, Üretim planlaması ile yeter miktarda ve yüksek kaliteli gıda üretmek, Bitkisel ve hayvansal üretimi birlikte yaparak, birbirlerinin girdilerini kullanmak suretiyle karşılıklı desteklemesini sağlamak,Üreticilere güvenli bir çevrede çalışma imkânı ve yeter gelir sağlamak,Tarımsal üretimin sosyal, ekonomik ve ekolojik boyutunu birlikte düşünmektir” dedi.
ORGANİK TAHIL ÜRETİMİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ
Proje’nin Erzurum ve çevresinde Organik tahıl yetiştiren 750 üreticiyi kapsamakta olduğunu kaydeden ılıcalı şunları kaydetti:” Proje AB Bölgesel hibelerinden alınan desteklerle gerçekleştirilmektedir. Proje 31 Mayıs 2006 tarihlerinde başladı. Projenin süresi 8 aydır. Projenin genel amacı yörede var olan Organik tarım ürünleri üretim potansiyelini Organik tarım yönetmeliğinin esaslarına uygun olarak proje alanında yayılmasını ve gelişmesini sağlamak; projenin gelişip yaygınlaştırılması için kaynak ve destek araştırma, bulma, uygulama çalışmalarına temel oluşturmaktır. Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler Ve Besiciler Birliği bu projede proje sahibi, uygulayıcı yönetici olarak rol almıştır. Bu çerçevede proje eylem planında belirlenen tüm faaliyetlerin uygulanması tamamen birliğimiz tarafından yürütülmüştür”