AYHAN TÜRKEZ (İHA) - Bölgelerarası ekonomik eşitsizliğin sosyal yaşam ve ekonomik hayatın tüm parametrelerine yansıdığını bildiren Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanvekili Yusuf Kocabeyoğlu, bölgenin imkan ve yeteneklerini şirketleşme şeklinde ifade edemediğini, bunun da istihdama ve üretime olumsuz yansıdığını açıkladı.
HERŞEYİ DEVLET YAPAMAZ
Doğu Anadolu Bölgesinde var olan kalkınma enerjisinin üretime dönüşmesi noktasında devlet desteğinin mutlak gerekli olduğunu vurgulayan Kocabeyoğlu: “Ama, her şeyi elbette devletten beklemek mümkün değil. Ancak, sermaye ve emek noktasında güç birliği yapma noktasında üzerimize düşeni yapıp yapmadığımızı sorgulamak gerekli. Kalkınmanın bir kolektif iş olduğu gerçeğini hatırlarsak, iş ve güç birliği yapmak zorunda olduğumuz ortaya çıkacaktır” dedi.
TEŞVİKLİ İLLER VE ERZURUM
TOBB’un açıkladığı Kasım ayı şirketleşme verilerini kamuoyuyla paylaşan DOSİAD Başkanvekili Kocabeyoğlu, Erzurum ve Doğu Anadolu bölgesi illerinin yer aldığı 4’üncü Teşvik Bölgesi illeri içinde Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi illerinde şirketleşme hareketliliğinin hız kazandığını, buna karşılık Doğu Anadolu Bölgesi illerinde şirketleşme olgusunun hız kestiğini dile getirdi. Kocabeyoğlu, Doğu Anadolu Bölgesi dışındaki diğer teşvikli illerde kolektif ruhun ön plana çıktığını vurguladı.
EKONOMİK SÜREÇ
Erzurum’un kapanan işyeri sayısı çokluğu, açılan işyeri ve şirket azlığı, protestolu senet fazlalığı gibi ekonomik olaylarda gözle görülür biçimde ciddi biçimde olumsuz bir süreç içinde olduğunu kaydeden Kocabeyoğlu, il ekonomisindeki ritim kaybının, yalnızca devlet destekleri noktasında izah edilemeyeceğini, durgunluğun ildeki ekonomik faktörlerin harekete geçirilemeyişinden kaynaklandığını bildirdi. Kocabeyoğlu,”İl ekonomisinde tehditlerle uğraşırken, fırsatları değerlendirmeye yoğunlaşmıyoruz. Önceliğimiz fırsatların yönetimi olmalı” dedi.
LİDER İLLER
Doğu Anadolu’da Malatya ve Elazığ, Karadeniz Bölgesinde Trabzon, Çorum ve Rize, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Mardin gibi illerde gündemin ekonomi ve kalkınma olduğunu ifade eden Kocabeyoğlu, Erzurum’da ise ekonomik olguların sadece izlendiğini, ekonomik sürecin gündeme getirilmesi ve ekonomik gündeme odaklaşmanın sağlanabilmesi için yeterli çabaların sarf edilmediğine dikkat çekti.
ŞİRKETLEŞME VERİLERİ İYİ OKUNMALI
TOBB’un şirketleşme verilerinin iyi okunması gerektiğine işaret eden Kocabeyoğlu, “Şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi açılma ve kapanma sayılarına dikkat edilirse, Erzurum’un ekonomik durumu ortaya çıkar. Küçük işletmelerin yıllık bazda yüksek sayıda açıldığı ama yine kapanma olaylarında küçük işletme sayısının önde olduğu görülüyor. Güç birliğinin olmamasından kaynaklanan bu durumu gidermenin yolu, kolektif bir ruh oluşturmak, kalkınma enerjisini bu yola harcayarak, ortak akılda buluşmak gerekiyor.” dedi.