EZO BAŞKANI HARMANDAR:
YANLIŞ YEMLEME VERİMİ DÜŞÜRÜYOR"
Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvanların yanlış ve eksik yemlenmesinin et ve süt verimini düşürdüğü, bölgede özellikle fenni yem (konsantre yem) kullanımının arttırılması gerektiği belirtildi.
Bölgede ve Erzurum’da çiftçilerin hayvanlarına en fazla ot ve buğday samanından elde edilen, özel hazırlanmış bir yem karışımını verdiğini belirten Erzurum Ziraat odası Başkanı Mücahit Harmandar, "Karışım, hazırlanış aşamasında gereğinden fazla ufaltıldığı için besinsel özelliğini yitiriyor. Aynı zamanda bu kadar küçük partiküller halinde doğranan yem, gerek selüloz miktarında, gerekse hayvanın tüketim esnasında fizyolojik dolgunluğunu olumsuz etkilediği için hayvanın geviş getirmesini zorlaştırıyor. Bölgemizde bu hayvanlar genel olarak bu şekilde beslendikleri için de et ve süt veriminin düşmesine yol açıyor. Hayvan sahipleri yonca ve buğday sapını balya şeklinde hazırlayıp doğrudan tüketime sunması halinde, daha fazla et ve süt verimi alacaklardır" dedi.
Bölgede büyükbaş hayvanlardan elde edilen günlük süt veriminin Türkiye ortalaması olan 25 litreye ulaşmadığı gibi, 5 ila 8 litrenin üzerine de çıkmadığını sözlerine ekleyen Harmandar, "Yine yanlış beslenme nedeniyle hayvanların et veriminde yüzde 20 ila 25 oranında azalmalar olmaktadır. Şayet bölgede beslenme doğru bir şekilde yapılır, özellikle fenni yem (konsantre yem) kullanımı artarsa hayvanlarda et ve süt veriminin de aynı oranda artacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.