ETB, LABORATUVAR HİZMETLERİNİ GÜNCELLEŞTİRDİ
Erzurum Ticaret Borsası (ETB )’nin, bünyesinde oluşturulan, Gıda -Yem ,Tahlil ve Analiz Laboratuarı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bir ilk olarak gösteriliyor.
Erzurum Ticaret Borsası (ETB) hizmet binasının içerisinde çalışmalarına devam eden , Tarım ve Sağlık Bakanlığı’ndan alınan “Özel Kontrol Laboratuvarı” onaylı belgesiyle ve en son teknoloji cihazlarla donatılan laboravutarda, bölge üreticisi, sanayicisi, tüccarı, ihracatçısı ve kamu teşekküllerinin,konuyla alakalı talepleri kaliteli, süratli ve ekonomik şartlarda, yerine getiriliyor.
LABORATUVARDA ANALİZİ YAPILAN ÜRÜNLER
ETB laboratuvarında analizi yapılan ürünler şunlar:“Özel Kontrol Laboratuvarı’nda “Buğday unu, kadayıf, yufka, güllaç, ekmek, makarna, kırmızı et, sucuk, salam, sosis, pastırma, kavurma, tavuk eti, tereyağı, peynir, süt, pastorize süt,yoğurt, ayran, krema, eritme peyniri, dondurma, sterilize süt,kaşar peyniri, zeytin ve ayçiçek yağı, tahin ve tahin helvası, bal, şeker, meyve suları, salça, sirke, hamur mayası, çay, yemeklik tuz, irmik, bulgur, kırmızı biber, kara biber, tarhana, kimyon, bisküvi, pirinç, bitkisel margarin, hayvansal margarin,iç fındık, çekirdeksiz kuru üzüm, çekirdekli kuru üzüm, pekmez, turşu, çikolata, kuru kayısı, kuru bakla, kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya, taze bezelye, konserve taze fasulye, konserve etli nohut, konserve taze bamya, konserve barbunya pilaki, konserve türlü, meyve ve sebze, çilek, kayısı , ayva , gül, incir reçelleri, nane, badem, ceviz, toz puding, kahve, patates cipsi, marmelat, Hindistan Cevizi, zeytin, zeytin salamurası, tavuk yumurtası, vişne suyu, ketçap, hazır çorba, pestil, pirinç unu, hurma, kabartma tozu.
YAPILAN ANALİZLER
Erzurum Ticaret Borsası, “Özel Kontrol Laboratuarı”nda, yapılan analizler ise şu şekilde sıralandı: Duyusal, rutubet, ham kül, asitlik, protein, Gloten (Yaş Öz), Gloten ( Kuru Öz), ağartma, asitte çözünmeyen madde, ham selüloz, yağ, tuz, külde tuz, kokuşma, PH, Nitrit, boya, reflaktif indeks, özgül ağırlık, fosfataz, homojenizasyon, peroksidaz, titrasyon asitliği, yağsız kuru madde, serbest yağ asitliği, pamuk yağı aranması, İyot sayısı, yarı kuruyan yağlar, sabun deneyi, susam yağı aranması, perotsit sayısı, sakaroz, tayin miktarı, şeker, glukoz, suda çözünmeyen madde, polarizasyon derecesi, invert şeker miktarı, kurutma kaybı, nişasta, asitte çözünmeyen kül, Asetik asit, alkol, Sulfat, alkalilik, İyot, yabancı madde, sınıf özelliği, tane uzunluğu, erime noktası, çikolata kısmı tayini, tanede irilik, grup ve sınıf özellikleri, minarel yabancı madde, çözünür katı madde, hidroksi metil furforul, kutu dolum oranı, fiziksel analiz, kabın dolum oranı, koruyucu madde, asit derecesi, acılık, çemen oranı, sodyum ve Potasyum Nitrat, Tiyobarbitürik asit, petrol eteri ektrakti, dolum oranı, sülfat, okzalik asit, fosfor, alfatoksin analizleri, bin dane ağırlığı, sertlik , hektolitre, kimya analizleri”.