ERZURUMLU’NUN YATIRIM ARACI DÖVİZ
Erzurum’da halkın yatırım araçları, artık küresel ekonomideki dalgalanma ve istikrara bağlı bir seyir izliyor. Bundan on yıl öncesine kadar halkın değişmez yatırım aracı olan Altın, son yıllarda hisse senedi ve dövizle yarışıyor.
Düğün, sünnet törenleri gibi sosyal etkinliklerde takı olarak altın cazibesini korurken, tasarruf amaçlı yapılan yatırımlarda dövize yoğunlaşmanın daha yüksek oranda olduğu görülüyor.
HİSSE SENEDİNE YOĞUNLAŞMA
Erzurum’da borsa üzerinden hisse senedi alanların çoğu, küçük çaplı tasarruflarını bu yolla değerlendiriyorlar. Piyasalardaki dalgalanmaları çok çabuk satın alan Erzurumlu tasarruf sahipleri, en küçük borsa düşüşünde hisse senetlerini elden çıkardıkları için, İMKB üzerinden istikrarlı bir yatırım yapılanmasından söz edilemiyor.
EMLAK YATIRIMLARINDA ARTIŞ
Erzurum’da az da olsa yatırımda kalıcı yoğunlaşmanın emlak üzerinde olduğu gözleniyor. Özellikle emeklilerin ev alımlarını tercih ettikleri, tercihlerinde de emlak fiyatlarındaki istikrarı ön planda tuttukları belirleniyor. Kent merkezinde kentsel dönüşüm çerçevesinde güncelleştirilen mahallelerdeki arsalar yatırımcıların gözdesi. Vaniefendi, Muratpaşa, Dere Mahallesinin bulunduğu Yakutiye alanı, emlak yatırımcılarının cazibe merkezi durumunda.
Kuyumcular Erzurum’da altının geçmişte olduğu gibi yatırım aracı olarak kullanılmadığını belirterek, yaz sezonunda düğün sayısının artmasının bu yöndeki satışları artırdığın ifade ediyorlar. Kuyumcu İbrahim Akar Balkar, dünyada altın fiyatlarının değişiminin sektörü etkilediğini belirterek, altının artık yatırım aracı olarak kullanılmadığını ifade etti.
YAZ SEZONUNDA SATIŞLAR KISMİ DÜZEYDE ARTTI
Yaz sezonunda satışların kısmi düzeyde arttığın belirten Balkar, “Erzurum da yaz sezonunda altın satışları kısmi düzeyde arttı. Düğünlerin artması ile bu yöndeki hediyelik takılara talep artıyor. Geçen yıl 220 YTL olan Cumhuriyet Altını'nı, bu yıl 190 YTL’den satışa sunuyoruz. Altının gramının ise, 28 YTL den satışa sunabiliyoruz Şu anda genellikle satılan altın çeşitlerinin başında hediyelik takılar geliyor. Bunun yanında bayanların kendi aralarında düzenledikleri altın günleri, en çok satılanlar listesinin başına çeyrek ve yarım altınları oturtuyor” dedi.
ALTIN YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI geçmişte altının yatırım aracı olarak kullanıldığını belirten Balkar,“Son yıllarda bu yöndeki talep azaldı. Türk Lirası'ndan sıfır atılması ve ekonomide yaşanan istikrar, vatandaşa güven verdiği için para kaybetme ya da zarar etme korkusu ortadan kalktı. Vatandaş parasını artık YTL olarak bile saklıyor." diye konuştu. DÜŞÜK AYARLI ALTIN TERCİH EDİLİYORBu arada kuyumcularda son zamanlarda ucuz hediyelik bilezik furyasının yaşandığını ifade eden Balkar, "Düğünlerde takı takmaya gücü yetmeyen aileler, düşük ayarlı hediyelik takılara adeta akın ediyor. Fakat batıya göre bu alandaki talebin az olduğunu söyleyebiliriz. Erzurumlu genellikle hediyelerini cumhuriyet altını ve çeyrek altın olarak tercih ediyor 22 ayar bilezikte bu yönde tercih edilen hediyelik takılar içersinde yer alıyor" diye konuştu