ERZURUM’A JAPON YATIRIMI
Doğu Anadolu ve Erzurum’a yatırım planlayan Japonya’dan gelen 6 kişilik uzman heyet dünyanın en hızlı akan nehri Çoruh’ta incelemelerde bulundu.
ÜÇ HAFTALIK İNCELEME
Doğu Anadolu Bölgesi’nde yatırım yapmak amacıyla Erzurum’a gelen 6 kişilik Japon heyet 3 kişilik Türk uzmanlarla birlikte bölgeyi özellikle de Çoruh Nehri havzasını gezdiler. 3 hafta boyunca bölgede incelemelerde bulunan Japon ve Türk uzmanlar, yatırım şartlarını da gözden geçirdiler.
DOĞRU, GEZİ SÜRECİNİ ANLATTI
Türk heyet adına açıklama yapan Muzaffer Doğru, 50 milyon dolarlık bir yatırım için bölgede çalışma yaptıklarını söyledi. Japon uzmanların Çevre ve Orman Bakanlığı’nın daveti üzerine bölgeye geldiklerini ifade eden Muzaffer Doğru, 2003 yılında ilk kez geldikleri Çoruh Nehri havzasında inceleme yaptıklarını bu kez ise hem Çoruh nehri hem de Erzurum ilçelerini gezdiklerini söyledi.
EROZYON UYARISI
Çoruh nehrinde yaptıkları incelemeler sonucu yaşanan erozyona dikkat çeken Muzaffer Doğru, bunu engellemek için ağaçlandırma çalışmasına önem verilmesi gerektiğini bildirdi. Muzaffer Doğru, “Çoruh Havzasına yakın olan bütün il ve ilçelere gidip incelemelerde bulunuyoruz. Nehri erozyona karşı korumak için ağaçlandırma yapacağız.” dedi.
KÖYLERDE YATIRIM GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Tarımsal kalkınma için, köylere yatırımlarda bulunacaklarını da belirten Doğru, “Bazı köylere güneş enerjisi, arıcılık, hayvan ırkı ıslahı, hayvancılığı geliştirmek için hayvan besleme ahırları yapacağız.Buralarda seracılığın gelişmesini sağlayacağız. Organik tarıma önem vereceğiz Bunun için köylere gidip muhtarlardan bilgiler aldık” diye konuştu.
DPT ONAYLARSA YATIRIMLAR 2009’DA BAŞLAYACAK
Projenin Devlet Planlama Teşkilatı’ndan onay alması halinde 2009 yılında çalışmalara başlayacaklarını vurgulayan Doğru, “Proje faaliyete geçtiği zaman, Japon Bankası JBİC, kredi sağlayacak. Seçilen havzalarda 7-8 yıllık bir çalışma yapılacak. Şu anlık proje maliyeti 40-50 milyon dolar olarak düşünülüyor, çalışmalara göre bu miktar artabilir” dedi.
JAPON UZMANLAR’DEN DEĞERLENDİRME
Ekipte, çığ, tarım, hayvancılık, ağaçlandırma, erozyon ve ağaçlandırma uzmanları olmak üzere 6 Japon uzman ve 3 Türk uzman bulunduğunu ifade eden Doğru, bölgede incelemelerin süreceğini bildirdi.Bölgede yaptıkları incelemelerin olumlu geçtiğini belirten Japon uzmanlar ise “Bu proje dileriz Türkiye için faydalı olur, 3 haftalık bir çalışma yaptık. Haziran ayında çalışmalara tekrardan başlayacağız.” dedi.