SAMET ÖZÜNAL (GHA) – Erzurum Kültür Merkezi Müdürlüğü’ndeki “Çini İşlemeciliği” kursu, ev hanımları emekli bayanlardan büyük ilgi görüyor. 25 kursiyerin devam ettiği “Çini İşlemeciliği” kursunda, yıllardır eğitim alan bayanlar bile bulunurken, her yaş grubundaki kursiyerler hem vakit geçiriyor, hem de Geleneksel Türk El Sanatları’nı canlı tutuyorlar.
//EV HANIMLARI KURSA İLGİ GÖSTERİYOR
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Erzurum Kültür Merkezi’nin Müdür Vekili Hüseyin Has, Geleneksel Türk El Sanatları alanında açtıkları “Çini İşlemeciliği Kursu”nun Erzurum’da bir gelenek haline geldiğini söyledi. Kursa devam eden 25 kursiyerin, vazo, tabak ve her türlü porselen üzerine Çini işlemeciliği yaparak birer sanat şaheseri meydana getirdiklerini anlatan Has, “Kursiyerlerimiz genellikle ev hanımları ve genç kızlardan oluşuyor. Aralarında emekli bayanların da bulunduğu kursiyerlerimiz içerisinde, 3 ile 4 yıldır Çini İşlemeciliği eğitimi alanlar bile var.” diye konuştu. Boş vakitlerini değerlendirmek için kendilerine meşguliyet arayan bayanların, ilk olarak Çini İşlemeciliği’ni tercih ettiklerini anlatan Müdür Vekili Hüseyin Has, bu işten kendi çapında ekmek kazananların bile bulunduğunu dile getirdi.
Geleneksel Türk El Sanatları’nın, Osmanlı’dan günümüze ulaşmış bir kültür olduğunu vurgulayan Hüseyin Has, açılan bu tür kursların, aynı zamanda kültürün canlı tutulmasını da sağladığını kaydetti.
//ÇİNİ İŞLEMECİLİĞİ SANATININ İNCELİĞİ
Hat sanatından süslemeciliğe, Türk motiflerinden seramik desen ve örneklerine varıncaya kadar Çini İşlemeciliği kursunda tüm yönleriyle eğitilen kursiyerlerin, Kültür Merkezi’nde ortaya çıkardıkları eserlerin her birinin büyüleyici güzelliğe sahip olduğunu ifade eden Has, “Çini İşlemeciliği geçmişte bir meslekmiş ve ustadan çırağa geçmek suretiyle günümüze ulaşmış. Bugün birçok tarihi camimizdeki çini süslemeler, aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen canlılığını muhafaza edebilmektedir. Bu da Çini İşlemeciliği sanatının inceliğini ve kalitesini gösteriyor. Kursumuzda elleriyle tabakları ve vazoları işleyen kursiyerlerimiz, göz nuru döktükleri çalışmalarını aynı zamanda sergiliyorlar. Kursumuzu ziyaret etmek isteyen ve yapılan çalışmaları yerinde görmek isteyen sanat meraklılarına kapımız her zaman açıktır.” şeklinde konuştu.