ERZURUM VE RAMAZAN
Huzuru bozucu asayiş olaylarının neredeyse tamamen durma noktasına geldiği Erzurum’da sosyal dayanışma ve yardımlaşmada örnek bir düzeye ulaşıyor. Yılın 11 ayında kapalı hale gelen komşuluk ilişkileri, mübarek zamanın tesiri ve dadaşlık terbiyesinin gereği olarak canlılık kazanıyor. Komşuda pişen komşuya taşınıyor, yoksullar hatırlanıyor, kimsesizler yalnızlıktan sıyrılıyor. Erzurum Ramazanlarla kendine geliyor..
DADAŞLIK DAMARI
Göç ve yoksulluk etkisiyle, dadaşlık damarını zaman zaman yitiren Erzurum, Ramazan ayının mübarek atmosferi içinde kendini yeniden buluyor. Sosyal ilişkilerde “ben oruçluyum” hikmetine sarılan dadaşlar, yılın 11 ayında birbirlerinden dünyevi endişeler sebebiyle esirgedikleri güler yüzlerini birbirlerine iftar sevinci gibi sergiliyor.
HAYIRDA YARIŞ
Erzurum’da Ramazanla birlikte hayırseverlerin, kişisel yada dernekler bazında hayırda yarışmaları da dikkat çekici boyuta ulaşıyor. Gıda ürünleri satan işyerlerinde yardım için hazırlanan Ramazan kumanyalarındaki yoğunlaşma, hem esnafın yüzünü güldürüyor, hem de yardım bekleyen yoksul kardeşlerimizin Ramazan sevincini yaşamasına destek oluyor. Veren eller titremiyor, alanlar kendilerine ulaştırılanların sadaka değil yardımlaşma gereği olduğunu anlıyor. Erzurum Ramazanda yoksulu ve zenginiyle kaynaşıyor.
DÜNYADA BİR İLK
Dünyanın belki bir başka şehrinde yaşanmayan bir merhamet örneği, yalnız ve yalnız Erzurum’da sergileniyor. Ramazan ayı geldiğinde av mevsimi olmasına rağmen, Erzurum’da avcılık duruyor. Dadaşlar can yakmıyor, yaban hayvanları Ramazan hürmetine bağışlanıyor. Avcılar umuyor…Erzurum Ramazan’da rahmet iklimine bürünüyor.
BİNGÖL’ÜN RAMAZAN TARİFİ
ERZURUM Gazetesi köşe yazarı Bingöl, “Ramazan; bir başka yakışıyor şehre ve dünyamıza… Çarşıları, pazarları temizliyor ve Müslüman yüreklere kendinden izler bırakıyor. Gökkuşağının ışığını üstümüze bindirerek, insan olmanın, Müslüman olmanın aydınlığını ramazandan sonra da devam ettirmemizi ihtar ediyor.” diye tarif ediyor Erzurum’un Ramazan üslubunu.
VE MESAJ…
Ve önemli bir mesaj iletiyor Bingöl yazısında, diyor ki; “Diğer aylarda da yoksulun yine yoksul, düşkünün yine düşkün olduğunu ve elimizden geldiği kadar darlarına yetişmemiz gerektiğini zihinlerimize nakşediyor. Deruni nağmeleri ruhumuza ve “Şehr-i mübarek”i dillerde terennüm ettiren, gönüllere yerleştiren ramazan, bir ihtiyaç sahibine edilen yardımda gerçek anlamını buluyor.”