Tapu ve Kadastro Erzurum 8. Bölge Müdürü Ali Ataman, ilde kadastro gerçekleşme oranının yüzde 95 olduğunu belirterek, "Türkiye ortalaması yüzde 94. Bundan 5 yıl önce Türkiye ortalamasının 20 puan altında iken bugün 1 puan üzerine çıkmayı başardık." dedi.
Türkiye'de 150 yılı aşkın bir zamandır tapu kayıtları tutulurken, ilk kadastro çalışması 21 Temmuz 1924 yılında Elazığ Pirinçci köyünde gerçekleşti.
ERZURUM TÜRKİYE ORTALAMASINI GEÇTİ
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre şu an Türkiye'de 18 bin 57 tane mahalle, 34 bin 671 tane köy (mezralar dahil) bulunurken, bunların yüzde 94'ü kadastro görmüş durumda. Erzurum'da ise bu oran yüzde 95 civarında.
Tapu Kadastro Erzurum 8. Bölge Müdürü Ali Ataman, 5 yıl önce Türkiye ortalamasının 20 puan altında olduklarını ancak şu an 1 puan üzerine çıktıklarını söyledi.
HİZMETTE KALİTE VE VERİMLİLİK ARTIŞI
Türkiye'nin tapu kadastro hizmet kalitesinin her geçen yıl arttığını belirten Ataman, Tapu Sicil ve Kadastro müdürlüklerindeki işlemlerin bilgisayar ortamında yürütülmesini sağlayan, memur inisiyatifini kaldıran Tapu Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) hakkında da bilgi verdi.
TAKBİS'in sadece tapular üzerinden yürütülen bir sistem olduğunu ifade eden Ataman, Türkiye geneli tapu bilgilerinin Ankara'da bilgisayar ortamında kayıt altına alındığını dile getirdi. Türkiye geneli TAKBİS'e geçme oranının yüzde 40 olduğuna dikkat çeken Ataman, Erzurum'un TAKBİS'i yüzde 100 uyguladığını açıkladı.
KADASTRO ALT YAPI HİZMETİ
Ataman, "Kadastro, bir alt yapı hizmetidir, harita yapmak demektir. Tapu Kadastro bacasız sanayi gibidir. Herkes kendi rızası ile gelir, işlem yaptırır. Türkiye genelinde tapu kadastro müdürlüklerinde 2008 yılında yaklaşık 2 milyar 58 milyon lira harç alınmıştır. Bu rakam bizim yıllık bütçemizin 5-6 katından fazladır." diye konuştu.
11 YABANCI UYRUKLU TAŞINMAZ EDİNDİ
Öte yandan, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Daire Başkanlığı'nın verilerine göre, Erzurum'da 11 kişi taşınmaz almış durumda. Yabancıların Erzurum'a ciddi bir taleplerinin gözlenmediğini kaydeden Ataman, "Mülkiyet satın alanların çoğu da yöre insanı olup, yurtdışında yaşayan insanlarımız. Bizim yurt dışındaki Alman, Hollanda vatandaşı da bu gruba giriyor. Bu bölgeden en çok Ermenilerin toprak almak istediği düşünülüyor. Ancak şu ana kadar kayıtlara yansıyan bir şey yok." diye konuştu.