Toprak uzmanı Prof. Dr. Taşkın Öztaş, toprakta bitkisel üretim dönemi ve sonrasında uygulanması gereken yöntemler hakkında çiftçilere önemli uyarılarda bulundu. Bitkisil üretim dönemlerinde topraktan uzaklaştırılan besin maddelerinin bir kısmının geri iade edilmesi için hasat sonu artıklarının toprakta bırakılmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Öztaş, “Güz sürümüyle bu artıkların bir kısmının toprağa karıştırılarak organik madde olarak toprağın azot ve kükürt başta olmak üzere mineral kapsamına katkı sağlamsı ve strüktürel özelliklerinin geliştirilmesi, bir kısmının da toprak yüzeyinde bırakılarak erozyona karşı direncinin artırılması yönünde değerlendirilmesi gerekmektedir.” diye konuştu.
Özellikle erozyon açısından risikli yağışların düştüğü kritik dönemlerde toprak yüzeyinin bitki artıklarıyla kaplı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Öztaş, ayrıca toprağın üretim düzeyini artırıcı diğer organik atıkların ve yeşil gübreleme olarak bilinen yem bitkilerinin de toprağa karıştırılmasının faydalı olacağını ifade etti.
//ÖZTAŞ ÇİFTÇİLERİ UYARIYOR
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, “Yeşil gübreleme iolarak bilinen yem bitkilerinin çiçeklenme döneminde toprağa karıştırılması yönündeki uygulamalar planlı olarak yapılmalıdır. Tabi toprağın periyodik olarak örneklemesi ve besin elementi dengesinin sağlanması için gübrelemenin önemi unutulmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Erzurum’daki çiftçilerin toprak yönetimi konusunda bilinçlenmeye başladığını vurgulayan Taşkın Öztaş, Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü olarak, bu bağlamda çiftçilerle ortaklaşa birçok çalışma yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Öztaş, “Erzurum, tarımsal üretim bölgesi olduğu için toprak yönetimi bölgemizde çok daha önemli bir hale geliyor. Biz de bu önem doğrultusunda yöremizdeki tarımsal üretim alanlarının doğru kullanımı ve topraktan daha fazla verim alınabilmesi yönünde her türlü bilimsel yöntem ve taktiği çiftçilerimizle paylaşıyoruz.” dedi.