//DSP’NİN GİRİŞİMLERİ
Hidroelektrik santralleri gibi çevresel bir takım koşullar gerektiren yatırımların, düzenli bir plan ve program üzere yapılması gerektiğini vurgulayan Suer, geçmişte yapılan buna benzer birçok yatırımın, gelinen nokta itibariyle yöre insanını haklı çıkardığını kaydetti. Tortum, Uzundere ve İspir ilçelerinin, Erzurum’da son yıllarda kırsal turizm açısından büyük bir mesafe kat ettiğini ve yıldızını parlattığını kaydeden Tuncer Suer, “Bu ilçeler, Erzurum’un nefes aldığı akciğerleri ve solunum organlarıdır. Burada düzgün plan ve programlar yapmayarak gerçekleştirilecek HES yatırımları, bu organları devre dışı bırakmak demektir. Hele bu bölgenin yıldızının parlamaya başladığı şu dönemlerde, oradaki dengeleri alt-üst etmek Erzurum’a büyük haksızlık olur.” diye konuştu.
// KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARILMAMALI
Erzurum’da geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan kesimlerin zaten merkeze ve başka illere doğru göç etmeye başladıklarını dile getiren DSP Erzurum İl Başkanı Tuncer Suer, “Gittik gördük, vatandaş suyun kenarında meyvecilik yapıyor, geçimini tarımdan sağlıyor. O bölgelere kurulacak olan santraller, suyun toprakla buluşmasını mutlak surette olumsuz etkileyecek. Sonra o insanlar çiftlerini çubuklarını bırakıp, göç edecekler. Ya Erzurum merkeze gelip, işsiz kalacaklar ya da neleri varsa satıp savıp Erzurum’u terk edecekler. HES’lerle ilgili olarak durum, kaş yaparken göz çıkartmaktan başka hiçbir şey değildir.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de enerji üretilmesine karşı olmadıklarını, enerji konusunda dışa bağımlılığa da itiraz ettiklerini vurgulayan Suer, “Enerji üretilsin, fakat süreçte üretici de, yöre halkı da düşünülsün. Bu yatırımlara gerekçe olarak, enerjide dışa bağımlı olmamayı gösterenler, o halde çıkıp bu yatırımların neden yabancı şirketlere verildiğini izah etsinler.” şeklinde konuştu.