DOKTORLAR DİKİŞ ATARKEN, HEMŞİRELER ALETLERİ ALIRKEN YARALANIYOR
Yapılan araştırmada ameliyathanede çalışan doktorların yüzde 77.6'sı, hemşirelerin yüzde 79.2'si, temizlik personelinin de yüzde 50'sinin, meslek yaşamları boyunca en az bir kere cerrahi aletlerle yaralandıkları belirlendi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Dilek Kutlu tarafından yapılan ''Ameliyathane çalışanlarının cerrahi aletlerle yaralanma riski ve bunu etkileyen faktörlerin incelenmesi'' konulu yüksek lisans tezinde, Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi ameliyathanesinde görev yapan 58 doktor, 24 hemşire ve 8 temizlik personelinin görevlerini yaparken yaşadıkları yaralanma olayları incelendi.
Araştırmada, 90 ameliyathane çalışanının 68'inin meslek yaşamları süresince en az bir kez yaralandıkları belirlenirken, en fazla yaralanma olayının genel cerrahi bölümünde yaşandığı ortaya çıktı.
Ortopedi ve beyin cerrahi bölümü ameliyatlarının da genel cerrahi ameliyatlarından sonraki riskli ameliyatlar olarak tespit edilirken, yaralanma olayların en fazla delici-batıcı aletlerden kaynaklandığı ortaya çıktı.
Doktorların yüzde 53.8'i dikiş atarken iğneyi kendisine batırarak yaralandığı, hemşirelerin ise iğneyi ya da ameliyat aletlerini alırken veya verirken uygun teknikleri kullanmamaları sonucu yaralandıkları tespit edildi. Temizlik personelinin ise en fazla atıkları ya da aletleri taşırken yaralandıkları ortaya çıktı.
RİSKLİ KLİNİK
Araştırmaya katılan doktorların yüzde 81'i, hemşirelerin yüzde 91.7'si, temizlik personelinin ise yüzde 87.5'i ameliyathaneyi en riskli klinik olarak gördüğü belirlendi.
Ameliyathanede çalışan doktorların yüzde 86.7'si, hemşirelerin yüzde 78.9'u, temizlik personelinin yüzde 75'i delici-batıcı aletlerle yaralanmaya daha fazla oranda maruz kaldıkları belirlenirken, doktorların yüzde 17.8'i, hemşirelerin yüzde 21.1'inin meslek yaşamları boyunca 11 veya daha fazla yaralanma yaşadıkları da ortaya çıktı.
YARALANMALARI RAPOR ETMİYORLAR
Hemşirelerin yüzde 94.7'si, doktorların yüzde 91.1'i, temizlik personelinin ise yüzde 75'i yaşadıkları yaralanmaları rapor etmedikleri de belirlendi.
Yaralanma sonrası rapor etmeme nedenini, doktorların yüzde 31.7'si, hemşirelerin yüzde 33.3'ü hastanın riskli olmadığını düşünmelerinden kaynaklanırken, temizlik personeli ise rapor etmenin bir faydasının olmadığını düşündükleri ortaya çıktı.